Rakar: Najveće vlade svijeta žele ukrotiti tehnološke divove

screenshot N1

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i Možemo! najavili su da će detaljno analizirati dosadašnji rad zagrebačke gradske uprave.

S obzirom na složenost posla i funkcionalnost sustava upravljanja gradom veličine Zagreba, koliko je vremena potrebno novoj upravi da u potpunosti sagleda stanje stvari komentira IT stručnjak Marko Rakar.

“To je teško za reći. Elementarne, grube crte imaju već danas. Da se pohvataju neki detalji – koliko ljudi ima, koliko su stručni… za to će trebati nekoliko tjedana. A koliko dugo će ispadati repovi, obveze, računi skriveni po ladicama, klauzule ugovora koje nitko nikad nije pročitao, ali netko će ih sada odlučiti aktivirati… Realno je očekivati da će problemi iskakati u godinama koje dolaze”, smatra Rakar.

Slikovito rečeno, nova gradska uprava vozi autoputom zatvorenih očiju. “Nema puno izbora nego izaći na taj autoput i škiljiti koliko može i pokušati iskoristiti najbolje što ima na raspolaganju. Grad Zagreb je jako veliki organizam, druga najveća blagajna u državi, mogućnosti su ogromne, ali i izazovi su ogromni. Ima tu jako puno posla za široki spektar djelatnosti. To je nevjerojatno velik i opsežan posao”, kazao je Rakar.



Ističe da je važno pitanje u kakvu stanju je općenito cijeli taj poslovni sustav. “Grad, Holding, poduzeća koje se nadovezuju na Grad. To je jedna simbioza da često ne znate gdje jedno prestaje, a drugo počinje. Milan Bandić je 20 godina upravljao gradom diskrecijski i pitanje je koliko su te procedure upravljanja etablirane na različitim razinama u Zagrebu. Tu imamo jako puno problema. Pitanje je i u kojem stanju je gradski IT sektor, koliko ja znam nije baš u osobito dobrom, pitanje je postoji li uopće i u kojoj mjeri. Trebat će puno vremena da se pohvataju konci i udare temelji dugoročno održivog grada”, rekao je.

Najveće vlade svijeta boje se tehnoloških divova, inicijativa G7 jedan od smjerova da ih se ukroti

Ministri financija skupine G7 u subotu su u Londonu dogovorili su povijesni sporazum o oporezivanju multinacionalnih tehnoloških divova.

“Prva zamjerka EU-a je što profiti tih kompanija, koje oni ostvaruju na teritorij EU-a, izlaze iz EU-a bez da su imalo oporezivani. S druge strane, budući da živimo u globalnom svijetu, multinacionalne kompanije našle su apsolutno legalne načine da sve te profite parkiraju u porezne oaze pa da ni njihove domicilne države ne pokupe porez koji su očekivale. Inicijativa G7 naglo je krenula nakon što je Joe Biden sjeo u fotelju američkog predsjednik. Američka se politika promijenila i oni barem načelno nemaju problema s time da se na globalnoj razini definira minimalni porez na dobit, komentirao je Rakar te dodao:

“Ovaj dogovor, kako je trenutno formuliran, kaže da sve tvrtke koje ostvaruju profite veće od 10 posto njihovih prihoda moraju biti oporezovane porezom na dobit od 15 posto. Kad ćemo imati usklađenu legislativu, to će omogućiti hrvatskim poreznicima da oporezuju kompaniju na profit koji je ona ostvarila u Hrvatskoj, bez obzira gdjeje registrirana”.

No do toga je još dalek put.

“Zasad imamo suglasnost G7, sljedeći je sastanak G20 idući mjesec, gdje će se razgovarati o ovom prijedlogu, a nakon toga sve se prebacuje OECD-u koji treba dalje to progurati kroz sljedećih 140 zemalja svijeta koje sve moraju na to pristati. To je proces koji će trajati godinama”, rekao je Rakar.

Ipak vjeruje da će se dogoditi u nekom razumnom roku.

“Nejednakost koja se kreira iz dana u dan je toliko velika da je pritisak na vlade pojedinačno i ukupno toliki da svi razumiju da je nekakav kompromis potreban, a čini mi se da se sve najveće vlade svijeta boje tehnoloških divova i ova inicijativa je jedan od smjerova kako ih ukrotiti”, kazao je Rakar za N1.

 

Komentari