Rahim Ademi: Hrvatska mora biti ponosna da ima jedno veliko ime, jednog velikog čovjeka koji je imao viziju

Najdugovječnijem hrvatskom ministru obrane i jednom od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana – Gojku Šušku, 3. svibnja bila je 22. obljetnica smrti.

Kao ratni ministar pridonio je ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske. Ipak, često su ga prozivali pa čak i njegovi nekadašnji suradnici Josip Manolić, Stipe MesićJosip Boljkovac te vojne kolege Martin Špegelj te Anton Tus.

No, ima jedan častan čovjek i general Rahim Ademi koji je savjesno vodio vojne operacije u Domovinskom ratu i koji o pokojnom Gojku Šušku ima samo riječe hvale.

“Posebna mi je čast što sam imao mogućnost izravno surađivati s pokojnim Gojkom Šuškom, za kojega smatram da je iznimno zaslužan za pozitivan ishod Domovinskog rata. Ponosim se što sam surađivao s njim tijekom izvođenja operacija Zima i Skok 1 i Skok 2. Zadnja operacija Skok 2 bila je najveća operacija Hrvatske vojske u ljeto 1995. na Dinari i Livanjskom polju”, rekao je Ademi.



Podsjetio nas je kako je tim operacijama oslobođen Glamoč, a za sve to je, kako je istaknuo, ponajviše zaslužan pokojni ministar obrane Gojko Šušak, koji je dao potporu za izvođenje tih vojnih operacija.

Nitko nije očekivao oslobođenje Knina s dinarske strane

Tim je operacijama oslobođen Knin s dinarske strane, a to nitko nije očekivao, kako je rekao Ademi.

“Dobro se sjećam gospodina Šuška, ministra obrane, a posebice toga što mi je on omogućio da zapovijedam sa svim snagama tijekom operacije Zima i Skok 1 i Skok 2 vojnim operacijama. Da nije bilo takve potpore ne bismo išli u oslobađanje Knine sa strane Bosanskog Grahova. Ideja je bila da se ide u oslobođenje iz pravca Sinja prema Kninu. To je bila ideja Glavnog stožera”, prisjetio se Ademi.

Međutim, dodao je, Šušak se izborio da se operacija izvede s dinarskog pravca.

“Oslobođenjem Bosanskog Grahova bili smo nadomak oslobođenja Knina. Ponosim se što sam imao čast izvršavati zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška jer se bez njegove potpore nikada ne bi oslobodio Knin sa sjeverne, dinarske strane”, naglasio je Ademi.

Na kraju je još jednom iskazao jedno veliko poštovanje prema pokojnom ministru Šušku.

“Hrvatska mora biti ponosna da ima jedno veliko ime, jednog velikog čovjeka koji je imao viziju i dao nam je potporu za izvođenje vojnih operacija tamo gdje je to trebalo biti”, zaključio je Ademi.

Komentari