RADONČIĆ: Ne možete predstavljati Hrvate, a da nikada ne odete u Široki Brijeg, da ne odete u zapadnu Hercegovinu

Fena

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), gostovao je sinoć u emisiji Telering poznatog novinara Mate Đakovića.

Radončić je govorio o predstojećim izborima koji se održavaju 2. listopada, svađama Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, njihovom sukobu kojim “hrane” svoje biračko tijelo, odnosu Europske unije prema BiH, konfliktnoj politici iz Sarajeva prema Washingtonu, Bruxellesu, OHR-u, premijeru Federacije Fadilu Novaliću, odnosima Srbije, Hrvatske i BiH, poziciji Islamske zajednice u BiH, odnosno nedavnim burnim reakcijama prema uvaženom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

– Svaki političar, ne samo Bošnjak musliman, nego i Hrvat katolik ili Srbin pravoslavac gleda da njegova vjerska zajednica, katolička crkva ili pravoslavna crkva budu na strani njegovog političkog projekta.

Znate da su mnogi političari koji su čak bili ateisti strašno zloupotrebljavali svoju vjeru i njene institucije da bi radili sve ono što je suprotno vjeri – ubijali, klali, pljačkali, silovali i tako dalje.



Želim reći da mi imamo u Islamskoj zajednici i u uvaženom reisu-l-ulemi Kavazoviću jednu ozbiljnu osobu, jednu ozbiljnu instituciju. Vjerojatno ste vidjeli da su pojedini lideri oporbe napisali otvoreno pismo efendiji Kavazoviću i ja mislim da je to pogrešno. Mi se ne trebamo boriti za glasove, trebamo se boriti za naklonost građana kroz ekonomske, političke i druge programe, a ne vršiti pritisak niti na jednu vjersku zajednicu „nemojte biti s njima, budite s nama“ – rekao je Radončić te dodao:

– Moramo imati toleranciju i ja se o tom pitanju nisam želio izjašnjavati i kada sam bio kandidat, na ovaj način da se napada Islamsku zajednicu, i kada su pred džamijama dijeljeni najgori pamfleti o meni.

Zašto? Vi morate kao građanin, kao političar, kao vjernik čuvati svoju instituciju, neovisno jeste li katolik, pravoslavac ili musliman. Nađite primjer da je neki hrvatski političar ili mađarski napisao takvo pismo papi ili kardinalu ili patrijarhu Pavlu ili njegovom nasljedniku.

Ja mislim da ponovo u Islamskoj zajednici imamo jedan stabilizirajući faktor, u moralnom smislu ono što je njihov posao i, naravno, ja se uvijek zalažem za ono da Bosna i Hercegovina bude sekularna država, gdje će se točno znati gdje je pozicija stranaka, državnih institucija, vlasti, a gdje je pozicija vjerskih zajednica. One su tu da nas uče duhovnosti, da nas uče moralu i to je jasno podijeljeno u svim europskim, pa i drugim zemljama svijeta.

– Ne mogu da ne spomenem reisa Kavazovića, dolazimo iz istog mjesta, odnosno školovao se u Tuzli, 1995. godine nakon Srebrenice, reis je izdao naredbu da Srbima nakon Srebrenice ne smije ništa faliti u Tuzli. Hoću reći, čovjek je mirotvorac, čovjek nije radikal, bilo bi grijeh takvog čovjeka uvesti u oružje za “ne daj bože”, ili da ne ponavljam sve što je rečeno – konstatirao je Đaković, na što je Radončić kazao:

– Ljudi ne znaju, pa ni veći dio mlađih Bošnjaka, muslimana, da je naš reisu-l-ulema Kavazović jedinstvena osoba u svijetu vjerskih autoriteta. Kada je bio u logoru, možete misliti, da čovjek koji je bio u logoru ima toliko tolerancije u sebi da uradi to što vi kažete, ili da stane u zaštitu kada je bilo kamenovanje predsjednika, odnosno premijera tada, Aleksandra Vučića. Zato vam kažem da i reisu-l-ulema Kavazović i Islamska zajednica jesu stabilizirajući faktor, ne samo unutar Bošnjaka nego i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Radončić je komentirajući razliku između Bakira Izetbegovića i Denisa Bećirovića, kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao da Izetbegović u dva mandata na toj poziciji nije opravdao očekivanja.

– Nisam siguran da treba davati popravni nekome tko je imao dva mandata na toj poziciji, ne sumnjam u njegove dobre namjere, ali nije napravio rezultat.

Mi nismo, znači, postali jači politički faktor. Da je Hrvatskom 25 godina nakon rata upravljao sin Franje Tuđmana, Miroslav, ja vam tvrdim da ona ne bi bila članica Europske unije. To su strateške konstatacije, ništa osobno protiv Bakira Izetbegovića – kazao je Radončić.

Lider SBB-a je govorio i o izboru za članove Predsjedništva BiH. Na pitanje Đakovića, kako Srbima pojasniti da taj veći broj bošnjačkih glasova neće jednog dana izabrati i srpskog člana Predsjedništva, Radončić je odgovorio:

– To su ti strahovi koje podgrijavaju i pojedini političari iz RS i dok političkom scenom upravljaju strahovi ili matematika koja pokazuje da ti strahovi će jednoga dana biti realni, neke ideje koliko god da su pametne, koliko god da su napredne, vi morate ostaviti po strani. Živi se od sadašnjosti, hajdemo razmišljati o budućnosti. Jer vi morate imati posložene međuentitetske i međunacionalne odnose u BiH.

Ako želite da se BiH ekonomski razvija, ako ste prijatelj, ako ste patriot, hajdemo se natjecati , kažem vam ponovo, u izgradnji, u pravljenju dobrih stvari, u pravljenju pozitivne atmosfere. Dalje, ako vi želite biti predstavnik hrvatskog naroda ili član Predsjedništva iz tog korpusa, pa morate učiniti sve da Hrvati, ili barem dio njih, u vama vide svog predstavnika. Ne možete predstavljati Hrvate, a da nikada ne odete u Široki Brijeg, da ne odete u zapadnu Hercegovinu. Zamislite sutra da Bošnjake predstavlja netko tko ne smije hodati Sarajevom. To su realnosti. Može netko reći, Radončić priča stvari koje ne stoje, ali neka me demantira, neka me demantiraju. Neka prošeta.

Kompletan intervju pogledajte u videu.

 

Komentari