Radnik prozvao direktoricu ZET-a zbog loših uvjeta i sumnjivih poslova pa dobio otkaz

Ilustracija

Zaposlenik u garaži Podsused u okviru ZET-a dobio je otkaz jer je nadležnima poslao mail u kojem ih proziva za loše radne uvjete i sumnjive poslove. 

Antonio Perez, koji je radio u ZET-u 11 godina, poslao je u veljači ove godine mail direktorici Ljubi Romčević Žgeli, direktoru voznog parka Ivanu Čuljku, šefu interne kontrole Slobodanu Milosavljeviću te svim kolegama u podružnici Servisi i povjereniku sindikata Borisu Jamniću iz Novog sindikata.

Sedam godina je radio kao vozač autobusa, a onda je prije četiri godine premješten na posao u tehničkoj podršci vozačima u garaži u Podsusedu gdje je svjedočio čudnim postupcima u kojima autobusi nisu izlazili opremljeniji ili sređeni, a sudeći prema ‘papirima’ – popravljalo ih se i opremalo, kako doznaje Net.hr.

Perez je odbijao potpisivati ‘muljaže’, upozoravao je nadležne da nešto nije u redu. Svjedočio je neovlaštenom točenju plina vozilima koja nisu ZET-ova, gledao je kako mehaničari traže alat, onaj najjednostavniji, ali ga ne mogu dobiti…



Povjerenik sindikata Jamnić rekao je za Net.hr kako je bilo vidljivo da je radniku Perezi ‘pukao film’, da je ljutit, ali isto tako da on smatra kako niti u jednom dijelu maila radnik nije prešao liniju prihvatljive komunikacije, da nije vrijeđao niti prijetio – da je vodeće ljude ZET-a samo pitao ‘kako ih nije sram’.

Osam dana kasnije, sindikalni povjerenik dobio je dopis predsjednice uprave u kojem je navedeno da počinje ‘savjetovanje o namjeravanoj odluci otkaza Ugovora o radu radniku Antoniu Perezi’.

Jamnić je u službenom obrazloženju uzvratio da se protivi otkazu jer nisu dostavljeni dokazi koji bi upućivali da je radnik počinio povredu obveze iz radnog odnosa na koju se pozivaju u predmetnom dopisu.

Tužio je ZET

Unatoč tome, Perez je dobio otkaz. Pokrenuo je i sudski spor, tužio je ZET, uz pravnu podršku Novog sindikata.

“Stanje u ZET-u je postalo neizdrživo. Sve je manje radnika, a sve je više menadžera, direktora i šefova svih vrsta. Ljudi ne dobivaju alat, vozila se sve lošije održavaju, a svi znaju da se na održavanje vozila izdvajaju golemi novci. Isto tako, plaća se čišćenje, dezinfekcija, sada u vrijeme korone, a puno je naznaka da se to ne radi kako treba. Ne želim ulaziti u detalje Perezina pisma, oko tvrtki koje spominje, to neka istražuje DORH”, rekao je Jamnić.

Dodao je kako se u ZET-u već godinama uvodi strahovlada. Svima koji se usude pitati ili protestirati prijeti se otkazom.

“Radi se o direktorici koja je ispunjavala sve želje Milana Bandića, koja je zapošljavala koga god je trebalo u upravi, rodbinu i ljude iz stranke, a za radnike, ‘šljakere’, očekuje da trpe očajne uvjete rada i da šute, da se prave da ne vide to što se događa. Ona bi se oko zapošljavanja po zakonu trebala savjetovati s Radničkim vijećem, trebala bi prezentirati godišnje planove zapošljavanja, ali ona to sve zaobilazi”, tvrdi.

Uvjeren je da će Antonio Pereza dobiti sudski spor i biti vraćen na posao. Iz ZET-a nisu odgovorili.

Komentari