RADNICI NEZADOVOLJNI! Evo što treba mijenjati i koliko mora iznositi dostojanstvena plaća u Hrvatskoj

Pixabay

Radnici u Hrvatskoj su nezadovoljni plaćama, radnim vremenom i sigurnošću na radnom mjestu, a samo ih je četvrtina od ukupnog broja sindikalno organizirana, preliminarni su rezultati istraživanja o uvjetima rada koje je predstavio Novi sindikat. 

“Prvo što smo izdvojili kao bitno u rezultatima je pad gustoće sindikalne organiziranosti koji je u zadnjih 15 godina očit. Zadnji službeni rezultati govore da je gustoća sindikalne organiziranosti pala s 38 na 25 posto. Danas je samo četvrtina radnika sindikalno organizirana”, rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

U sklopu projekta “Zadovoljan radnik – uspješan poslodavac” Novog sindikata provedeno je i spomenuto istraživanje. Projekt je sufinanciran sredstvima EU, a istraživanje su proveli znanstvenici s Odjela za socijalne odnose Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Iveković je rekao kako je Hrvatska po sindikalnoj organiziranosti tradicionalno bila puno bolja, jer je nekad u sindikatima bilo više od 50, pa čak i do 60 posto radnika.“Posebno je došlo do pada organiziranosti nakon usvajanja zadnjeg Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca, koji je nanio veliku štetu sindikalnom pokretu u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Drugi podatak istraživanja odnosi se na broj osiguranika po osnovi rada, a gdje se vidi kako Hrvatska zapravo nije izašla niti iz one krize koja je počela 2008. godine.

‘Još nije prošla ona iz 2008., a već je nova kriza’, ističe Iveković

“Još uvijek nismo po broju osiguranika dosegli razinu iz 2008. godine. Došli smo do 100 tisuća osiguranika manje. Vlada se često hvali kao da smo jako dobri i puno je više zaposlenih, to nije istina, još nismo došli do razine iz 2008. godine, a zatekla nas je nova kriza”, navodi Iveković.

Pokazatelji broja nezaposlenih su nešto bolji, gdje je 2008. godine u Hrvatskoj bilo 236 tisuća nezaposlenih, a danas ih je oko 150 tisuća.

Po pitanju minimalne plaće, o kojoj se raspravlja i na razini EU, gdje je dogovoreno stvaranje direktive o razini minimalne plaće da bude 60 posto od prosjeka, Novi sindikat se s time ne slaže.

Iveković smatra da u Hrvatskoj 60 posto od prosječne nikako ne može biti adekvatna minimalna plaća.

“Mi smatramo da je dostojanstvena plaća ono što bi trebala biti minimalna plaća. Plaća kojom radnik može osigurati sebi i svojoj obitelji dostojanstven život, mi to još imamo i u Ustavu. Istina je da je ova Vlada dizala minimalnu plaću po pet posto nekoliko puta, i napravili su značajan pomak, ali mi smo još uvijek daleko od dostojanstvene plaće”, naglasio je Iveković.

Prema njihovom istraživanju iz 2018. godine dostojanstvena plaća u Hrvatskoj trebala bi biti 10.400 kuna netto.

U istraživanju je provedeno i ispitivanje radnika o zadovoljstvu uvjetima rada, poput plaće, gdje su sezonski i ostali radnici nezadovoljni svojim plaćama, a prosječna ocjena je 2,2. Radnici sa sigurnim ugovorima ocijenili su svoje radno vrijeme s 2,8, dok su oni sezonski dali dvojku.

Komentari