Radnić: Dosadašnji pristup Markovu trgu postao je prošlost

screenshot

Miljenko Radnić, pomoćnik ravnatelja policije i načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti, govorio je u Dnevniku HRT-a o novim mjerama osiguranja na Markovu trgu nakon jučerašnjeg oružanog napada na policajce ispred zgrade vlade.

“Nakon što sam jučer dobio podatak o napadu prilično brzo sam stigao na Trg svetoga Marka. U tim trenucima policija je već uspostavila kontrolu u užoj zoni štićenih objekata. Kad se utvrdio pravac kretanja počinitelja, policija se uputila za istim”, rekao je Radnić.

O osiguranju štićenih objekata vlade i sabora

Govorio je i o osiguranju štićenih objekata vlade i sabora na Trgu svetog Marka.

“Sam prostor Trga svetog Marka prilično je kompliciran zbog institucija koje se na njemu nalaze i osoba koje ga koriste zbog političkih potreba, bilo zbog turističkog ili nekog drugog interesa koji zahtijeva korištenje tog prostora. Prostor je interesantan i turistima i građanima i to značajno usložnjava osiguranje koje je do sada bilo prilično labavo, odnosno na određeni način toleriralo se niz ponašanja koje se u zoni štićenih objekata u pravilu ne tolerira”, rekao je.

Radnić se dotaknuo razine ugroženosti Trga svetog Marka, ali i Hrvatske.

“Zasad smo na razini ugroženosti koja se definira kao umjerena, znači da nemamo nikakvih saznanja iz obavještajnog i sigurnosnog spektra. Sam karakter ovih objekata ukazuje na činjenicu da postoji potencijal da isti budu ugroženi zbog toga što predstavljaju vrh odnosno institucije hrvatske vlasti.”

O privremenoj razini osiguranja na Markovu trgu

Radnić je govorio i o privremenoj razini osiguranja na Markovu trgu. Rekao je da su sadašnje mjere bazirane na kontroli pristupa vozila i za osobe.

“Danas i jučer je komunicirano sa svima koji imaju potrebu (za Markovim trgom, op.a.) i upoznati su s činjenicom da je postojeći model pristupa Markovu trgu postao prošlost. Uvedene su dodatne mjere zaštite, podignuta je razina. Ona podrazumijeva da prostor koji je iza policijske barijere predstavlja prostor koji se trenutno štiti.

U isti mogu ući saborski zastupnici, zaposlenici vlade, zaposlenici sabora i sve one osobe koje iskažu interes i za koje nadležne službe najave da će doći i da se puste u taj prostor kao najavljene osobe. Tu spadate i vi, pripadnici medija, danas je najavljeno da ćete moći nastaviti obavljati svoju djelatnost bez dodatnih smetnji”, rekao je Radnić.

O novim modelima osiguranja na Markovu trgu

Ograničenje slobode kretanja na mjestu gdje se nalaze najvažnije državne institucije trajat će, prema priopćenju MUP-a, dok se ne pronađe trajnije rješenje.

“Novi modeli osiguranja podrazumijevaju različite varijacije sustava tehničke zaštite, konkretno određenih tehničkih barijera koje služe kao zapreka pokušaju neovlaštenog proboja u štićenu zonu od strane osoba kao pješaka ili korisnika motornog vozila”, zaključio je Radnić, donosi HRT.

Komentari