Radman se pohvalio: Hrvatska uspostavlja diplomatske veze sa Somalijom, Tongom, Butanom, Južnim Sudanom

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatska uspostavlja diplomatske odnose s Južnim Sudanom, Somalijom, Srednjoafričkom Republikom, Tongom i Butanom, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i poručio da će to doprinijeti “ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske i njezinoj ukupnoj afirmaciji”. 

Grlić Radman poručio je nakon sjednice vlade da je cilj uspostave tih odnosa “obostrano jačanje bilateralnih odnosa na gospodarskom planu i na svim aspektima od obostranog interesa”.

Uvjeren je da će to doprinijeti “oblikovanju i ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske i njezinoj ukupnoj afirmaciji”.

Diplomatski odnosi s tim državama uspostavit će se putem stalne misije pri UN-u u New Yorku.Grlić Radman ističe da Hrvatska time “zaokružuje postupak uspostave diplomatskih odnosa sa svim suvremenim i međunarodno priznatim državama svijeta” kojih ima 194.

Šef hrvatske diplomacije također je najavio da će sudjelovati na godišnjoj ministarskoj konferenciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Hrvatska je prvi put pozvana da aktivno sudjeluje na toj konferenciji, a razgovarat će se o pandemiji koronavirusa i oporavku zemalja, istaknuo je Grlić Radman. Hrvatski ministar izvijestit će sudionike o mjerama koje Hrvatska poduzima u borbi protiv virusa.

Podsjetio je da je ulazak Hrvatske u OECD “jedno od bitnijih preostalih vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske”.

Hrvatska je aplicirala za članstvo početkom 2017, a ministar se nada da će do toga u perspektivi doći.

Komentari