Radimir Čačić: Ovo je zadnji put da nemamo ozbiljnu raspravu o ozbiljnim temama!

screenshot

Predsjednik Reformista Radimir Čačić gostovao je u Novom danu gdje je komentirao Zakon o obnovi Zagreba i okolice, a naveo je i koje je amandmane uložila njegova stranka.

Poručio je da je njegova stranka, nakon konzultacija sa strukom, predala neke suštinske amandmane na Zakon o obnovi Zagreba i okolice.

“To nisu amandmani tehničke naravi. Jedan od njih je da smatramo da je potpuno neprimjereno uvoditi kategoriju oslobađanja od plaćanja onog segmenta u konstrukciji, a konstrukcija nije cjelokupna. Zakon kaže da 60 posto obnove financira država, 20 posto lokalna samouprava i 20 posto građani. To što je predviđeno da se od toga oslobađaju invalidi rata je jedna potpuno bespredmetna poruka jer pitanje invalida i njihovih prva je jedna posebna tema. Oslobođenje ovdje nema smisla. Ali, ako to i prihvatimo onda nisu invalidi s 10 posto invaliditeta i oni s 90 posto ista kategorija, i ako govorimo o invalidima, onda su to svi invalidi u zemlji. Mi smo na to reagirali”, istaknuo je Čačić.

Dodao je i na što su još uložili amandmane.



“Nije nam logično ni prihvatljivo da svi građani Hrvatske sudjelujemo u oslobođenju od plaćanja sanacije konstrukcije drugog, trećeg ili 15. stana. Koji je argument da bi to netko stavio u Zakon? To nije obranjivo ni na koji način. Treći stvar je demagogija, to pitanje da siromašni neće moći platiti, pa će biti oslobođeni. Naravno da neki neće moći platiti, a barem iz sigurnosnih razloga se obnova mora napraviti, ali jedina logika koja se tada može primijeniti je da oni koji ne mogu ili ne žele sudjelovati trebaju prihvatiti da se građani Hrvatske putem države upisuju u vlasništvo”, kazao je.

Dodao je kako su amandmani tehničke prirode prihvaćeni, ali ovi suštinski ne. Poručio je i kako je situacija takva da se Zakon mora donijeti kako bi se mogla provesti obnova, no da ubuduće neće dopustiti da budu dovedeni “pred zid”, odnosno da se zbog hitnosti ne donese Zakon.

“Ovo je zadnji put da nemamo ozbiljnu raspravu o ozbiljnim temama s alibijem da je stvar goruća”, kazao je Čačić i poručio da se to ne smije ponavljati.

Potres je Zagreb pogodio u ožujku pa se postavlja pitanje je li Zakon mogao biti donesen brže.

“Jako je dobro da se nije napravilo ono što je Vlada predložila u prvom naletu, to je bilo štetno, opasno. To nije bilo dovoljno ni za sanaciju nekog ruralnog prostora, a kamoli grada Zagreba.Ovog trenutka, okvir je dobar, a za provedbene mjere ćemo vidjeti”, istaknuo je.

Čačić je pohvalio rad Vlade i prve poteze koje je donijela.

“Cijeli niz stvari koje je Vlada napravila neposredno nakon izbora je do sada nikad viđen slijed velikih poteza koji su važni, a prvi je osiguravanje 22 milijuna eura iz EU”, poručio je, Čačić za N1.

Komentari