Rade u covid bolnici, a još uvijek su bez plaće za studeni: Tko im je ukrao plaće i Božić?

Opća bolnica Našice/Dubravka Petric/PIXSELL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika na svojoj stranici na Facebooku je objavila da liječnici covid bolnice Našice nisu dobili plaću za studeni.

Objavu HUBOL-a prenosimo u cijelosti.

“Tko je djelatnicima COVID bolnice Našice ukrao plaće i Božić?

Hubol doznaje kako djelatnici OB Našice nisu primili plaću za studeni. Tako su Božić dočekali s plaćom manje. Treba naglasiti kako je riječ o drugoj Covid bolnici u Hrvatskoj. Ovakva nebriga i bezakonje žalosna je božićna slika hrvatskog zdravstva. Zahtijevamo od osnivača i vlasnika, Osječko baranjske županije, žurnu isplatu plaća za studeni, kao i pripadajućih Covid dodataka sukladno zakonu”, navodi se u Facebook objavi Hrvatske udruge bolničkih liječnika.



 

Ravnatelj Opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić o neisplati plaća zdravstvenim radnicima kaže kako plaća ovaj mjesec kasni otprilike 10-12 dana na uobičajeni termin.

“Znamo da je ovaj mjesec bilo potrebno isplatiti dar za djecu i da je bilo potrebno isplatiti i božićnicu. Nažalost, sredstva koja su bila potrebna za ukupni iznos isplate su nadmašivala sredstva koja nam dostavlja Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. S obzirom na to da smo i covid bolnica, nastojali smo upozoriti i upoznati i ministarstvo, ali i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o navedenoj problematici.”

“Brzom reakcijom Osječko-baranjske županije kao našeg osnivača koji inače nije zadužen za voženje računa o samoj plaći nego više za razvoj i strategiju bolnice, sredstvo su osigurana i isplaćena su na račun Opće županijske bolnice Našice, ali nažalost, zbog blagdanskih dana i zbog nemogućnosti provođenja cijelog postupka kroz platni promet, čekamo prvi radni dan, odnosno ponedjeljak kada će djelatnici dobiti plaću”, kazao je Šimić za N1 Televiziju.

Šimić: Teško je govoriti o krivcima

“Teško je govoriti o krivcima, ali činjenica da su plaće svim zdravstvenim radnicima, pogotovo u manjim bolnicama, porasle najviše zbog načina obračuna sati. Plaće su u bolničkom sustavu rasle i do 35 %, a bolnički limiti iz kojih se isplaćuju plaće na sva ostala davanja su rasli oko 12 %. Tako dolazimo do podatka da jednostavno prihod ne zadovoljava rashodovnu stranu koja je dogovorena kolektivnim pregovaranjem”, dodao je.

“U cijelu priču došao je i covid. Ova bolnica je imenova i za sekundarni covid centar. Stojimo na raspolaganju svim našim pacijentima. Do sada je kod nas izliječeno oko 250 covid pacijenata, a nažalost, 57 je do sada preminula. Zdravstveni radnici ulažu veliki trud i naravno da za to zaslužuju plaću”, istaknuo je i zaključno kazao koliko je radnika ostalo bez plaće:

“Kod nas je stalno zaposlenih 404 radnika. Sva ostala prava iz kolektivnog ugovora su isplaćena, a plaće će biti isplaćene u ponedjeljak”, rekao je Šimić za N1.

Komentari