‘PUTINOV PLAN GLADI’ Prestravljeni povjesničar tvrdi da ruski predsjednik ima gadan plan: Ovo su tri glavna cilja

Foto: Guliver

Tri su moguća cilja blokade ukrajinskog žita. Veći pokušaj uništenja ukrajinske države ciljajući na važan faktor njenog gospodarstva, stvaranje nestabilnosti u Europi preko masovnog priljeva izbjeglica koji se za prehranu oslanjanju na Ukrajinu te osiguravanje potpore Rusiju za napad na Ukrajinu, donosi Dnevno.

Tvrdnje su to američkog profesora povijesti sa sveučilišta Yale, Timothya Snydear koji je ovaj scenarij prozvao Putinovim planom gladi.

Snyder tvrdi kako mu je put utrla ruska politika sjećanja te će sve voditi prema gladi u 21. stoljeću. Navodi kako Rusija desetljećima govori svome narodu da je zloglasni Staljinov Gladomor, izgladnivanje koje je odnijelo, procjenjuje se od 3.9 milijuna života u Ukrajini, bio nesretan slučaj, a ne namjera, te su Ukrajinci nacisti čime se krađa i blokada žita čini prihvatljivim.

‘Ovo je nova razina kolonijalizma’
“Kada počnu nemiri za hranu i glad se proširi, ruska propaganda će za to okriviti Ukrajinu i pozvati svijet na priznavanje ukrajinskih okupiranih teritorija kao ruskih. Rusija planira izgladnjivati ​​Azijate i Afrikance kako bi dobila svoj rat u Europi. Ovo je nova razina kolonijalizma i najnovije poglavlje u politici gladi”, rekao je Snyder. Navodi kako je posjet predsjedavajućeg čelnika Afričke unije, ujedno i predsjednika Senegala Macky Salla Moskvi, pokazatelj kako je Putinovo skupljanje potpore izvan kruga zapadnih zemalja već krenulo. Također nije naodmet spomenuti i kako su većina afričkih, latinskoameričkih i azijskih država ili suzdržane ili podupiratelji ruske kampanje u Ukrajini te odbijaju uvesti sankcije.



“To su željeli i Staljin i Hitler. Za Staljina je ukrajinska plodna zemlja trebala biti korištena za izgradnju sovjetske industrijske ekonomije. Staljinova kolektivizirana poljoprivreda ubila je oko četiri milijuna Ukrajinaca, a Staljin je za to krivio same Ukrajince. Sviđala im se ideja o kontroli ukrajinske poljoprivrede. To je zapravo bio Hitlerov središnji ratni cilj. Hitler je htio preusmjeriti ukrajinsko žito iz Sovjetskog Saveza u Njemačku, nadajući se da će izgladnjeti milijune sovjetskih građana. Drugi svjetski rat vodio se za Ukrajinu i uglavnom u Ukrajini, između diktatora koji su htjeli kontrolirati zalihe hrane”, rekao je Snyder koji je u svome profesionalnom životu jedan od vodećih stručnjaka za podrulje totalitarnih režima te povijesti Holokausta. Zaključuje kako je Putinov plan toliko zastrašujući da ga je teško pojmiti, a deseci miljuna tona hrane će istrunuti u silosima, gladovanje zahvatiti desetke milijuna ljudi.

Sitni pomaci krenuli
Ipak, UN i Turska su intervenirali započevši razgovore s Rusijom i Ukrajinom o deblokadi ukrajinskog žita u morskim lukama, a Rusija je ranije rekla kako je spremna pomoći u prevenciji svjetske gladi, pritom jedino tražeći ukidanje zapadnih sankcija.

Dok Ukrajina upozorava kako im Rusija krade žito, potrebna namirnica ipak izlazi iz ratnih područja u sirijske luke, kako je pisao CNN još u svibnju, iako nije poznato je li to žito stiglo do krajnjih potrebitih korisnika. Dodatno, kako je u utorak pisao Ukraine Business News, novi kanal izvoza omogućio je dolazak prvog broda s ukrajinskim žitom u Španjolsku luku La Coruna. No, dok su sitni koraci u prevenciji svjetske gladi prijelaz iz riječi u djela, uvijek ostaje otvoreno pitanje brzine i učinkovitosti, kao i svaki puta kada se pokušava pomoći, onima koji su najranjiviji.

 

Komentari