‘PUTIN VIŠE NE MOŽE POBIJEDITI’ Scholz: To što Rusija radi je kršenje međunarodnog prava

Foto: Guliver image

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin više ne može pobijediti na bojnom polju. Scholz je na zajedničkoj pressici u Berlinu s predsjednikom Cipra Nikosom Anastasiadisom pozvao na trenutni prekid “ruskog bombardiranja civilnog stanovništva”.

“To što Rusija tjednima baca svoje bombe na civilnu infrastrukturu u Ukrajini nije samo nepodnošljivo, već je i očito kršenje međunarodnog prava.

Postupci Rusije su još jednom pokazali koliko je Putin nemilosrdan. Ponovno apeliram na Putina da prestane s besmislenim ubijanjem i da potpuno povuče svoje trupe iz Ukrajine te da pristane na mirovne pregovore”, rekao je Scholz, piše Deutsche Welle.

Macron najavio razgovor s Putinom
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će uskoro razgovarati s Putinom. “Namjeravam imati izravan kontakt s njim sljedećih dana”, rekao je Macron novinarima u Parizu.



Prema Macronovim riječima, čelnici će razgovarati o civilnoj nuklearnoj energiji i nuklearnoj elektrani Zaporižja. Rusi su ponovili napade na veliku nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da je riječ o ciljanim napadima. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za te napade.

Jučer je IAEA u izjavi rekla da je nuklearna elektrana Zaporižja ponovno isključena iz vanjskog napajanja. Tvornica se sada oslanjala na hitne dizel generatore.

Elektrana se nalazi u regiji Zaporižja, koju je Rusija proglasila anektiranom. U listopadu je Putin izdao dekret o stavljanju nuklearne elektrane pod rusku upravu.

 

Komentari