PUTIN SE OBRATIO NACIJI Ovo je govor koji se dugo čekao: Najveći strahovi se ostvaruju, najavio djelomičnu mobilizaciju

Foto: Guliver

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer se prvi put od početka invazije na Ukrajinu trebao obratiti naciji, no obraćanje je ipak odgođeno za danas.

Obraćanje je emitirano malo nakon osam sati ujutro po našem vremenu.

Putin se obratio naciji, na početku je rekao da je cilj zapada uništiti Rusiju i natjerati je da se bori u raznim regijama, prenosi Dnevno.hr

“Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša specijalna vojna operacija je bila neizbježna. Morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga. Na našoj strani se bori profesionalna ruska regularna vojska, ali i vojnici iz drugih zemalja. Razgovarat ćemo o koracima zaštite našeg suvereniteta, podršci, volji i želji naših građana da sami odlučuju o svojoj volji”, rekao je.“Prvi put od početka operacije reći ću da imamo pozitivne reakcije, ali Zapadu nije do mirnog rješenja. Kijevski režim koristi strane plaćenike i NATO vojsku protiv vlastitog naroda i to još od vojnog puča 2014. Na brutalan način tjeraju svoju volju drugim ljudima. Cilj Zapada je i dalje oslabiti i uništiti Rusiju, oni to otvoreno govore”.

Putin je potvrdio da će Rusija podržati referendum u četiri regije na teritoriju Ukrajine. “Provest ćemo referendum da ljudi u tim regijama slobodno izraze svoje mišljenje. Mislim da je ovo rješenje neophodno da bi zaštitili svoj suverenitet”.

Najavio djelomičnu mobilizaciju

Putin je najavio djelomičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, a odnosit će se samo na rezerviste i one koji su već služili u vojsci.

“Dekret je potpisan”, najavio je.

Nakon velike objave, Putin se ponovno okomio na Zapad.

“Prešli su sve linije, stalno čujemo prijetnje ruskom narodu. Pričamo o gradovima na našoj granici. Koriste dronove i žele prebaciti rat na naše područje. Pričaju i o nuklearnoj ucjeni preko NE Zaporožje”, rekao je i poslao opasnu poruku Zapadu.

“I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštiti naš narod, zaštiti ćemo ga. Ne blefiram!”, poručio je.

 

Komentari