Putin pozvao Kirgistan i Tadžikistan na deeskalaciju pograničnog sukoba: Problemi potječu iz sovjetske ere

Foto: Guliver Image / AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je u odvojenim telefonskim razgovorima pozvao čelnike Kirgistana i Tadžikistana na deeskalaciju pograničnog sukoba u kojemu je, prema novim podacima, ubijena 71 osoba.

Ruski predsjednik pozvao je obje strane da spriječe daljnju eskalaciju sukoba i da što prije poduzmu mjere koje će dovesti do rješenja situacije isključivo mirnim, političkim i diplomatskim putem.

Putin je potvrdio spremnost Rusije, saveznika obiju zemalja, da pruži potrebnu pomoć kako bi se osigurala stabilnost u pograničnom području Kirgistana i Tadžikistana.

Dvije su države u nedjelju objavile da je broj smrtno stradalih u njihovome graničnom sukobu porastao na 71 osobu. Istodobno između dviju srednjoazijskih nacija drugi je dan na snazi krhak prekid vatre.



U priopćenju za javnost kirgistansko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u regiji Batken, koja se nalazi na jugozapadu Kirgistana i graniči s Tadžikistanom smrtno stradalo još 12 ljudi.

Prethodni podaci govorili su o 24 mrtve osobe.

I Tadžikistan je u nedjelju izvijestio o novim žrtvama, objavivši da je ubijeno 35 osoba. Nema informacija o masovnim evakuacijama stanovnika s tog područja.

Dvije bivše sovjetske republike sukobile su se ovoga tjedna na granicama optužujući jedna drugu za korištenje tenkova, minobacača, raketnog topništva i jurišnih bespilotnih letjelica u napadima na pogranična naselja.

Problemi koji se odnose na granice u zemljama središnje Azije uglavnom potječu iz sovjetske ere kada je Moskva pokušala podijeliti regiju između skupina čija su naselja često bila smještena među onima drugih etničkih grupa.

Dvije su strane dogovorile prekid vatre koji je stupio na snagu u petak i većinom se održava unatoč nekoliko navodnih granatiranja.

Obje države imaju ruske vojne baze i održavaju bliske odnose s Moskvom koja je ranije u petak pozvala obje strane na prekid neprijateljstva.

 

Komentari