Putin osudio stav Europskog parlamenta o paktu Molotov-Ribbentrop

Kremlin

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u srijedu stajalište Europskog parlamenta o Paktu Molotov-Ribbentrop “besramnom laži”.

Europski parlament prije dva i pol mjeseca usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da je sporazum o nenapadanju i prijateljstvu između Njemačke i SSSR-a, nazvan po diplomatima koji su ga potpisali u Moskvi Vjačeslavu Molotovu i Joachimu von Ribbentropu, “otvorio put za izbijanje Drugog svjetskog rata”.

Rusija je zadržala sovjetski stav da je taj sporazum bio nužno zlo kako bi se spriječila nacistička ofenziva na komunistički Sovjetski Savez, koja je svejedno pokrenuta dvije godine nakon potpisivanja. Nacistička Njemačka napala je SSSR 1941.

Obraćajući se dužnosnicima koji organiziraju svečanosti u povodu 75. godišnjice okončanja rata, Putin je izjavio da se stajalište EP-a “ne temelji ni na čemu stvarnom”, navodi se u transkriptu Kremlja.



O povijesnom dogovoru s nacistima u Rusiji se danas rijetko govori, ali pobjeda saveznika, poglavito sovjeta nad nacističkom Njemačkom, izaziva golem nacionalni ponos.

U rezoluciji EP-a stoji da se sporazumom željelo podijeliti Europu “između dva totalitarna režima” nacističke Njemačke i komunističkog Sovjetskog Saveza.

Komentari