PUPOVČEV NASLJEDNIK Evo što o Borisu Miloševiću otkrivaju njegovi bivši šefovi

Bruno Konjevic / CROPIX

Imenovanje Borisa Miloševića iz SDSS-a za potpredsjednika Vlade za društvena pitanja i ljudska prava, gotova je stvar. S tim se usuglasio sam SDSS, ostali manjinci, a kako tvrdi Milorad Pupovac, Miloševića je amenovao i Andrej Plenković.

S Miloševićem manjinci participiraju u Vladi prvi puta otkako je Slobodan Uzelac otišao iz Banskih dvora 2011. Podsjetimo, on je bio prvi potpredsjednik Vlade iz redova nacionalnih manjina, najprije u Sanaderovoj Vladi, a potom i u onoj Jadranke Kosor.

U posljednjem sazivu Sabora Milošević je bio šef Kluba zastupnika SDSS-a, a do sada najvišu stepenicu u karijeri doživio je u mandatu Vlade Zorana Milanovića i to kada je imenovan pomoćnikom ministra uprave Arsena Bauka.

Bauk: Nije tajna da se SDSS s nama uvijek bolje dogovarao oko ideoloških, a s HDZ-om oko financijskih pitanja

‘Kao suradnik bio je dobar. I kao zastupnik je bio dobar. Nadam se da će jednako dobar biti i kao potpredsjednik Vlade’, komentirao je Bauk za tportal. Iako ima riječi hvale za svog nekadašnjeg suradnika, Bauk mu ne daje bianco povjerenje. Naglašava kako je pitanje kako će Milošević kao potpredsjednik Vlade glasati. ‘Meni je najzanimljivije kako će recimo glasati kada dođu očitovanja Vlade o nečemu kao što je interpelacija o pozdravu ‘Za dom spremni’. Po tih nekoliko stvari će se vidjeti politička autonomija potpredsjednika za društvena pitanja i ljudska prava’, kaže Bauk.



Na pitanje očekuje li s Miloševićem, na pitanjima u kojima će biti u koliziji s HDZ-ovcima, sličan scenarij kao i s Mostovom ministrima koji nisu dignuli ruke za HDZ-ovog ministra financija Zdravka Marića kada je Plenković rekao već antologijsku rečenicu: ‘Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra’, Bauk odgovara: ‘Mislim da Boris zna pravu mjeru i da to neće izazvati. On je jedan smiren lik. Mislim da će se truditi da ne izazove tajnicu. A i premijer neće vjerojatno to napraviti, barem dok mu većina ovisi o njima’. Bauk nagovještava kako možemo očekivati ‘nekoliko razdjelnica’ oko pitanja prava manjina, ne samo nacionalnih, između HDZ-a te SDSS-a i Miloševića’ te smatra da će se Plenković takve teme truditi izbjegavati.

‘Ja se samo nadam da Milošević neće biti na WC-u kada se bude glasalo o takvim pitanjima’, dodaje Bauk. ‘Nije tajna da se SDSS s nama uvijek bolje dogovarao oko ideoloških, a s HDZ-om oko financijskih pitanja’, poručuje.

Jurlina Alibegović: On je zaista divna osoba, pametan, vrijedan…

Baukova nasljednica na čelu Ministarstva uprave, Dubravka Jurlina Alibegović, koja je tu funkciju obnašala u Vladi Tihomira Oreškovića, Borisa Miloševića ostavila je kao svog pomoćnika iako je on imenovan u mandatu SDP-ove Vlade. Za njega ima samo riječi hvale.

‘On je zaista divna osoba, pametan, vrijedan, poznaje ne samo u teoriji, nego i u praksi lokalnu i regionalnu samoupravu i javnu upravu, cijeni suradnike…Njega je izabrao moj prethodnik Arsen Bauk i ja sam ga odmah prepoznala kao izvrsnog suradnika za suradnju u resoru. U svakom slučaju, uvjerena sam da će posao raditi odlično’, kazala je za tportal Jurlina Alibegović. Uvjerena je također da će Milošević ‘sve planirane aktivnosti, rezultate i učinke planiranih aktivnosti napraviti na najbolji mogući način’. ‘Ono što je meni važno je, ne što je po nacionalnosti, nego što radi, kako radi i kako surađuje i što želi napraviti. Boris je upravo takav i stvarno sam sretna zbog toga’, poručuje.

Komentari