Pupovac reagirao na vraćanje obilježja Glavašu: Milanovića bi promaknuo u Poglavaša i odlikovao ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog

sdss.hr

Na poništenje odluke Ive Josipovića kojom je predsjednik Zoran Milanović vratio odlikovanja i čin Branimiru Glavašu, reagirao je i predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac.

“Da bar imam njihove ovlasti u ime žrtava dravskih, selotejpskih likvidacija u Osijeku 1991. i žrtava u garaži i dvorištu osječkog Kriznog štaba 1991. odlikovao bih predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog za nemjerljiv doprinos poštivanju žrtava ratnog zločina. Kad bih bar imao ovlasti da Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića promaknem u Poglavaša Republike Hrvatske i tako prisnažim neovisnost svakog hrvatskog suda i njegova suca u predmetima suđenja za ratne zločine”, napisao je na svom Facebook profilu, a za Dnevno potvrdio i kako je zaista riječ o njegovoj objavi.

Glavašu su naime vraćena sljedeća ratna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti, a iz Ureda predsjednika objasnili su i odluku istaknuvši kako su ista vraćena u skladu sa zakonom jer je pravomoćna presuda Glavašu u međuvremenu ukinuta “odlukama Ustavnog suda i Vrhovnog suda čime je prestao postojati pravni temelj za oduzimanje čina i odlikovanja”, naveli su.



Komentari