Pupovac: Poslane su snažne poruke bez obzira na tonove i sadržaje. Mi ćemo svoju aktivnost nastaviti

U Gruborima je održana komemoracija za šestero srpskih civila ubijenih nakon akcije Oluja. Počast žrtvama odali su predstavnici hrvatske Vlade i srpske nacionalne manjine, prvi put u nazočnosti izaslanika predsjednika Srbije. Gost Teme dana HTV-a bio je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a koji je rekao da su poslane snažne poruke u Gruborima.

“Značaj je velik, poslane su snažne poruke bez obzira na tonove i sadržaje. Osuda zločina, sućut prema stradalim, poštovanje prema žrtvama i sućut prema onima koji ih se sjećaju i okretanje prema budućnosti. Ostavljanje rata i ratnih strahota u najboljim komemorativnim praksama koje su moguće. To ste vidjeli dana si vidjet ćete i ubuduće. Sve više u zajedničkim gestama”, rekao je Milorad Pupovac.

Iskoraci vlade u Srbiji

Milorad Pupovac rekao je kako su se dogodile dvije stvari koje su pokazale da službeni Beograd čini prvi korak, prve geste u odnosima s Hrvatskom.

“Prvo, primljeni su predstavnici hrvatskih institucija u Republici Srbiji od strane predsjednika Vučića i razgovarano je o vitalnim temama za hrvatsku zajednicu uključujući njihovu participaciju u izvršnim tijelima vlasti u Republici Srbiji i u pokrajini. Drugi, danas je bio posebni izaslanik predsjednika Vučića, gospodin Matić koji se bavi nestalim u odnosim Hrvatske i Srbije. To su poruke koje govore idemo se baviti pitanjem manjina, tamo gdje pitanja nisu riješena i nestalim kao jednoj od najbolnijih tema”, rekao je Pupovac.



Milorad Pupovac je rekao kako je danas Veran Matić rekao kako vjeruje da će Aleksandar Vučić također napraviti gestu, odati pijetet i poštovanje prema hrvatskim žrtvama.

“Dijelim to vjerovanje i nije nerealno očekivati da će Vučić to u sljedećem periodu napraviti, posebno ako razgovori koji su počeli jučer između najviših predstavnika Republike Hrvatske i gospodina Matića”, dodao je.

Nestali

Milorad Pupovac rekao je kako se s pitanjem nestalih bave već dvije godine.

“I zahvaljujući našim prvim kontaktima s ministrom Medvedom, i onome što je prethodilo dogovoru o svemu onom što se dogodilo od 5. kolovoza pa do danas, i što će se događati u sljedećim mjesecima, mi ćemo svoju aktivnost nastaviti”, rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac je istaknuo kako je vrlo bitno da se utvrdi sudbina nestalih kako Hrvata tako i Srba.

“Nama je najvažnije da njihove obitelji saznaju što je s njihovim najbližima, da se dođe do posmrtnih ostataka za one za koje se utvrdi da su stradali i da se s druge strane na dostojanstven način pokaže pijetet od strane predstavnika državnih vlasti prema ljudima koji se traže”, rekao je Pupovac za HRT.

Komentari