Pupovac odgovorio na najavu Škore o istraživanju logora Jasenovac: Nema pijeteta prema žrtvama

Izaslanstva Srpskog narodnog vijeća, Udruženja Protiv zaborava kao i manjinskih srpskih vijeća koje je predvodio Milorad Pupovac položili su vijence stradalim Hrvatima i Srbima u Vukovaru. Pupovac se tom prilikom osvrnuo na izjavu Miroslava Škore koji je pozvao na istraživanje zločina u logoru Jasenovac.

Kritičari te inicijative smatraju da se radi o nedopustivom povijesnom revizionizmu i napadu na komunističku partizansku borbu, dok oni koji ju podržavaju smatraju da je istina presudna za suživot među građanima različitih ideoloških pogleda i nacionalnog osjećaja.

“Danas smo u ime SDSS-a i udruženja žrtava obitelji nestalih i ubijenih Srba “Protiv zaborava” te manjinskih vijeća s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko baranjske županije najprije položili vijenac za Srbe koji su stradali i ubijeni pred početak izbijanja sukoba, zatim smo položili vijenac za ranjene, bolesne te  za zaposlenike vukovarske bolnice koji su najprije zarobljeni, a potom ubijeni na lokalitetu Ovčara, a ovdje u crkvi Sv. Nikolaja zapalili smo svijeće za sve stradalnike, za sve žrtve, ljude koji su stradali u ratnom periodu u gradu Vukovaru i njegovoj okolici”, rekao je predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a Milorad Pupovac.

Žrtve su stvar policije i pravosuđa

Upitan je o eventualnoj suradnji s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom oko pitanja nestalih.



“Nije ni moje niti gradonačelnika Penave niti bilo kojeg drugog političara u Hrvatskoj da vodi dijalog o stvarima koje su posao drugih državnih institucija čiju nezavisnost moramo štititi. Svatko od nas može reći ono što eventualno zna da pomogne tim institucijama da urade taj posao, svatko od nas može imati očekivanja od tih institucija da bolje i brže urade taj posao ali ne može raditi umjesto tih institucija. Dakle, ni mi Srbi ne možemo zamijeniti hrvatsku policiju i hrvatsko pravosuđe kad su posrijedi stradali Srbi u Vukovaru, a za koje dosad nitko nije odgovarao”, rekao je Pupovac.

Danas, kaže, nije došao slušati da ga netko proziva niti da bilo koga proziva. “Došli smo da pokažemo zajedno s ljudima koji su se ovdje okupili ono što je najvažnije, a to je poštovanje prema žrtvama bezumlja, mržnje i da kažemo da te žrtve ne smiju biti motiv za obnavljanje bezumne mržnje kao što se nerijetko događa”, poručio je.

Škoro nema pijetet prema žrtvama

SDSS-ov Milorad Pupovac osvrnuo se i na izjave predsjedničkog kandidata Miroslava Škore da treba “prekopati Jasenovac”.

“S obzirom na to da današnji, sutrašnji i svaki od ovih dana trebamo manifestirati pijetet prema žrtvama ovoga grada ali i prema svim žrtvama na drugim mjestima i vremenima, iz poštovanja prema tim žrtvama i tom pijetetu ne pada mi na pamet da kažem više ijednu riječ o nečemu što je netko, tko očito nema isti osjećaj pijeteta, koji očito ne dijeli istu odgovornost pijeteta, izgovorio tijekom ovih dana”.

Komentari