PUPOVAC ODGOVORIO MILANOVIĆU: “Milanović pametuje nad stvarima nad kojima pametan čovjek šuti”

sdss.hr

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac osudio je danas izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića o ubijenoj obitelji Zec, rekavši kako je ona mogla biti izrečena samo od nekoga tko je iznimno bešćutan ili iznimno manipulativan.

Novinari su Pupovca u Saboru upitali o Milanovićevim kritičkim izjavama o njemu.

– Mislite da sam prljavi Hrvat?, rekao je Pupovac.

– Znamo mi što to znači. Ali tu prljavštinu nećemo dirati. Ona je kao neka stvar kad je taknete, dodao je.



Osudio je izjavu predsjednika Milanovića, koji je rekao da je obitelj Zec dobila odštetu i upitao se “što još treba?”

– Ta izjava koja je rečena, koju smo mogli čuti, mogla je biti rečena samo od nekoga tko je iznimno bešćutan, ili iznimno manipulativan s ciljem da se dopadne ljudima koji nemaju nikakvu svijest o tome što se događalo ljudima poput porodice Zec. Ne bi me čudilo da Zoran Milanović, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, odluči dodijeliti još neko odlikovanje onima koji su ubili obitelj Zec, ili možda predsjedničke mirovine, rekao je Pupovac.

Ustvrdio je da je Milanović dosad pokazao da je štošta kadar reći i učiniti.

Na jučerašnjoj komemoraciji za obitelj Zec bio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević, inače predstavnik srpske manjine. Pupovac je rekao da je trebao doći i netko iz vladajuće stranke.

– Ima raznih mjesta. Ovo je simbolički jedno od najsnažnijih. Obitelj Zec nije jedina koja je stradala na sličan način, rekao je Pupovac.

– Ja bih volio kada bismo, kada već nismo mogli doći u Škabrnju, 13. mogli doći u Voćin, gdje su pripadnici Belih orlova pobili preko 30 i nešto nedužnih civila hrvatske nacionalnosti. Nećemo moći, ali doći ćemo 18., kada je u istom mjestu iz istog uma, samo od drugih počinitelja, pobijeno nešto više od 40 civila srpske nacionalnosti. I da to razumijemo kao naše žrtve, rekao je također Pupovac, dodavši da bi volio da predstavnici države budu na takvim mjestima zajedno s predstavnicima Srba, a na nekim drugim mjestima s predstavnicima susjednih zemalja, “umjesto da se međusobno takmičimo u rasističkim i nacionalističkim izjavama oko toga kako gledati prošlost koja je bila krvava i u velikim aspektima nečasna”.

– Ali za to trebaju časni ljudi na takvim mjestima, rekao je.

Pupovac je rekao i da je za njega mjesto predsjednika prazno.

– Tamo se uselio netko tko ne zna što je predsjednik i kako se ponaša predsjednik, i kako čuva dostojanstvo zemlje, nacije, i kako čuva ono što mu je sveta dužnost, a to je stabilan ustavni poredak u zemlji, mir u zemlji, tolerancija u zemlji i odsustvo vrijeđanja i mržnje u zemlji. Takvog predsjednika mi u Predsjedničkim dvorima nemamo ovoga trenutka, poručio je.

Upitan o Milanovićevim izjavama o genocidu u Srebrenici, Pupovac je rekao da smo “čuli njegove izjave i u Jasenovcu o genocidu nad Srbima”.

– Čovjek se naprosto igra, pametuje nad stvarima nad kojima pametan čovjek šuti. I kad postoji presuda, i kad ne postoji presuda. A znamo što se dogodilo, zaključio je.

– Predsjednik olako pljuje po ljudima i olako odlikuje ljude. Takvog nema nitko. Niti je imao ikada itko. Ni u Europi, a ni šire od Europe, rekao je Pupovac.

Komentari