Pupovac: Ne vidim razlog zbog kojeg istospolni partneri ne mogu usvajati djecu

Bruno Konjevic / CROPIX

Pozicija SDSS-ova potpredsjednika Vlade neće biti samo pro forme s obzirom na to da je Boris Milošević dobio puni mandat potpredsjednika za ljudska prava i manjine, izjavio je u studiju Jutarnjeg lista predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, otkrivši pritom da će se SDSS, kao partner Vlade, zalagati za jačanje tolerancije, sprečavanje govora mržnje, smanjivanje ekscesa, ali i realizaciju socijalnih i komunalnih projekata, posebno u dijelovima zemlje u kojima žive nacionalne manjine.

No, kad su u pitanju ljudska prava i slobode, Pupovac je rekao da će SDSS podržati borbu za rodnu ravnopravnost, među kojom i one kontroverzne, kao što su usvajanje djece od strane istospolnih partnera.

“SDSS je i dosad surađivao sa zajednicama koje se bore za rodnu ravnopravnost, zalagat ćemo se i za vrijednosti vezane uz istospolne partnere, jednako kao i za vrijednost zajednica manjina koje predstavljamo. Svakako, da, prostor za mogućnost da istospolni partneri usvajaju djecu je otvorena, ne vidimo nikakvog razloga da ljudi koji imaju volju osigurati skrb djeci bez roditelja ne bi to mogli, neovisno o tome jesu li istospolni partneri ili ne. I heteroseksualni brakovi sa sobom nose čitav niz spornih načina brige o djeci kao i rizika”, rekao je Pupovac, osvrnuvši se potom i na Plenkovićevo Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, kao i pozdrav “Za dom spremni”.

‘Ostavimo lošu prošlost iza nas’

“Interes je svih nas da se loša prošlost ostavi iza nas. ZDS, svastike, ustaški ili četnički simboli ne trebaju imati prava javnosti. Vijeće je izradilo dokument po kojem je korištenje pozdrava ‘Za dom spremni’ dopušteno u specifičnim okolnostima, i to specifičnim skupinama, no to se na kraju pretvorilo u to da se tiskaju majice s pozdravom ZDS. Stav SDSS-a je poznat, za to nema mjesta, to moramo regulirati zakonom”, rekao je Pupovac.



Kad je riječ o Vukovaru, Pupovac je rekao da je gradonačelnik Ivan Penava već izgubio lokalne izbore u tom gradu, otprilike u isto vrijeme kad je počeo dijeliti građane i zazivati sukobe, a Domovinskom pokretu poručio je kako je “svatko kovač svoje sudbine”.

“Što budu manje udarali čekićem po drugima, a više kalili svoj program, to će biti dugovječniji”, slikovit je bio predsjednik SDSS-a za Jutarnji list.

Komentari