Pupovac: 2011. nije bilo toliko mržnje u društvu kao danas

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u petak da manjine ne žele pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva, zbog čega i inzistiraju na amandmanima za razliku od 2011. jer tada, istaknuo je, u društvu nije bilo toliko mržnje i nasilja prema pripadnicima manjina.

“Oni (HDZ) ne žele pristati na te amandmane, mi ne želimo pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva”, kazao je Pupovac novinarima uoči koalicijskog sastanka, na kojemu manjine i dalje amandmanima traže da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

Naveo je i kako je za popis stanovništva relevantno da se odvija u tolerantnoj atmosferi društva. “U Saboru je ta atmosfera daleko od tolerancija, a niti u društvu nije najtolerantnije, posebno u nekim područjima”, poručio je.

Upitan hoće li Zakon o popisu stanovništva danas proći u Saboru, Pupovac je odgovorio kako će se to vidjeti nakon ovog koalicijskog sastanka. “Razgovarat ćemo, razgovarali smo i proteklih dana. Vidjet ćemo kakav će biti stav vladajuće većine”, rekao je Pupovac.



‘Nema problema u koaliciji’

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić je uoči sastanka izrazio nadu da će danas o zakonu glasovati i zastupnici manjina, dok je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao kako ne vidi razloga zašto njegova stranka ne bi dobro surađivala s manjinama.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek izjavio je kako postoji velika vjerojatnost da će glasanja biti, ali i da postoji mogućnost da i neće biti. “Idemo razgovarati pa ćemo vidjeti”, kazao je i dodao kako ne zna može li se Zakon o popisu stanovništva donijeti bez glasova manjina.

Saborski zastupnik HDS-a Branko Hrg naveo je kako ne sumnja u opstanak koalicije i smatra da u koaliciji nema problema. “Uopće ne sumnjam u to, ne znam zašto bi se svaki petak postavljalo pitanje opstaje li koalicija. Imamo prijepora unutar određenih zakonskih akata, ali to je normalno”, rekao je.

Ne vidi prijepore niti u Zakonu o popisu stanovništva. “Ne vidim u njemu prijepore kao niti potrebe davanja amandmana”, dodao je.

Komentari