Pulmolog je objasnio s kojim se simptomima koronavirusa treba javiti u bolnicu

N1/Screenshot

Pulmolog Saša Srića gostovao je u programu N1 televizije i otkrio kakvo je stanje u zdravstvu te s kojim bi se simptomima ljudi trebali javiti u bolnicu.

“Situacija nije bajna, ali vjerujem da ćemo svim snagama uspjeti održati zdravstveni sustav. Jučer su liječnici (HLK, HOL…) uputili apel Vladi da se mora reagirati na aktualnu situaciju, da se definiraju kontakti, da se poveća broj testiranja…”, kazao je Saša Srića.

“Zabrinjava situacija da bi, s povećanjem broja pozitivnih, sa svakim sljedećim danom bilo i više hospitaliziranih”, kaže.

Srića smatra da postojeće mjere jednostavno neće biti dovoljne.



“Postojeće mjere su se uvele da se pokuša izbjeći lockdown, no smatram da one neće biti dovoljne. Brojka eskalira, broj hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru raste, i to ukazuje na to da naš zdravstveni sustav neće izdržati ako se ne poduzmu stroge mjere koje će, nažalost, izazvati policijski sat ili lockdown… Većina europskih zemalja to uvodi kao rješenje u aktualnoj situaciji”, kaže Srića.

“Aktualne mjere nisu pokazale dobar efekt zasad, ne možemo znati ni da će strože mjere biti efikasnije, no osim toga ja ne vidim što bi smirilo zabrinjavajuće stanje epidemije”, smatra pulmolog Srića.

Još je jednom upozorio i na odgovornost svih građana.

“Jako je bitna odgovornost naših sugrađana. Ona se s jedne strane povećava, no još uvijek ima onih koji pokušavaju negirati postojanje pandemije. Ugroženi su naši stariji, oni s težom kliničkom slikom, ali sve je više i mlađih koji mogu završiti s teškom kliničkom slikom. Ljude treba upozoriti da je ovo opasna bolest”, kaže Srića za N1.

Svi koji se nalaze doma i razvili su simptome koji ukazuju na covid infekciju, a nisu testirani, trebaju pratiti situaciju. Ako se stanje pogoršava, ako raste temperatura, ako se pojavi slabost, otežano disanje, kratkoća daha – svaka takva osoba mora se uputiti prema nadležnoj bolnici, savjetuje pulmolog.

“Temperatura iznad 38 stupnjeva koja unatoč antipireticima ne pada dva dana, uz simptome opće slabosti, pogoršanje stanja, ako osoba počne gubiti dah… kad se to pokaže, morali bi se javiti u nadležnu bolničku ustanovu”, savjetuje Saša Srića.

Komentari