Puljak o poskupljenju vrtića: Nisam biran da donosim samo popularne odluke

Paun Paunović/Cropix

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak gostovao je u RTL-u Danas nakon što je sa sjednice Gradskog vijeća povukao točku o rastu cijena u vrtićima, no samo, kazao je, kako bi dodatno informirao javnost.

Njegova gradska vlast ne odustaje od poskupljenja vrtića s 480 na 600 kuna, ali ni od skupljeg boravka u školama – s 250 na 300 kuna. Dodatni udar je i rast cijena za školske obroke, koje splitska vlast želi s 25 kuna povećati na 33 kune dnevno, čime bi se mjesečni račun roditeljima za samo jedno dijete školarca popeo na oko tisuću kuna.

Cijeli paket poskupljenja planiraju izglasati za mjesec dana.

Puljak: Ova mjera je usmjerena da djeci omogući veći standard
“Ova mjera o kojoj ćemo ponovno raspravljati s građanima je prošla već jednu javnu raspravu i na njoj nije bilo nikakvih komentara. Ona je usmjerena isključivo da djeci omogući veći standard, da im omogući hranu”, rekao je Puljak. Kazao je da splitska vlast ima plan za izgradnju novih vrtića i škola te uvođenje jednosmjenske nastave, što zahtijeva dodatna sredstva.



“Teret tih dodatnih sredstava Grad već plaća tri četvrtine, odnosno plaćaju svi građani kroz poreze i prireze. Roditelji imaju mali dio svega toga. I kada bi poskupjeli na ovaj način, i dalje bi bili najjeftiniji u Hrvatskoj tako da mislimo da je primjereno da roditelji tako participiraju”, rekao je.

Usporedba sa Zagrebom. Puljak: Pa Zagreb to ne može pokriti
Za usporedbu, u Zagrebu se vrtić plaća po imovinskom cenzusu, dok boravak i puna prehrana u školi stoje oko 400 kuna, što je gotovo tri puta manje od cijene koju sada planiraju izglasati. Na pitanje zašto Zagreb to može pokriti, a Split ne, Puljak je odgovorio:

“Pa Zagreb to ne može pokriti. Zagreb je u velikim financijskim problemima, dužan je puste milijarde kuna. Ja nisam izabran da donosim odluke koje su samo popularne. Postoje odluke koje moramo podijeliti s građanima i to ćemo dodatno raspraviti s njima. Ove cijene u Splitu se nisu podizale od 2003. godine, a cijene hrane su rasle. Mi financiramo i djecu koja idu u privatne vrtiće i sve to zajedno je veliko opterećenje za proračun.”

O plaćama u Gradskoj upravi: One koji ne žele raditi, ne želimo plaćati
Puljak je dodao i kako bi povećanje cijena išlo i u povećanje plaća djelatnicama u vrtićima koji imaju mnogo manje plaće od, primjerice, učiteljica u osnovnim školama. Osvrnuo se i na navode da sistematizacijom rastu plaće u Gradskoj upravi, za koje tvrdi da nisu točni.

“U Gradskoj upravi će porasti plaće spremačicama i nekim voditeljima, dok će nekima padati. Bitno je da budžet za plaće neće rasti. Ako neki radnici rade kako treba, želimo ih nagraditi, a one koji ne žele raditi, ne želimo plaćati. Već smo dali otkaz jednom radniku koji nije dolazio na posao”, zaključio je splitski gradonačelnik.

 

Komentari