Puhovski: Odluke donosi politička klasa, koja se sakrila iza dvoje, troje medicinara

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Politički analitičar Žarko Puhovski za u emisiji N1 govorio je o političkim izazovima uzrokovanima koronavirusom. Kaže da je u Hrvatskoj došlo do pravne zavrzlame – mjere je do sada donosio Nacionalni krizni stožer, a Sabor će tek u petak donijeti zakon koji će to zapravo omogućiti.

“Imamo situaciju da odluke donosi Stožer, koji nema jasan sastav. Danas se vidjelo da Beroš ne razumije pitanje zašto je član Stožera, ne razmišlja o tim kategorijama. Stožer donosi političke i pravne odluke, uletjelo se u upravljanje krizom kao da se radi o firmi, a nije se vodilo računa o pravnom kontekstu. Važnijim mi se čini da, ono malo što smo imali od vladavine prava je temeljito poljuljano u ovoj krizi”, rekao je.

Osvrnuvši se na incident u Splitu na Sirobuji, gdje je misa održana unatoč zabrani, a novinarka i snimateljica su napadnute, dok ih svećenik tjera k đavlu, Puhovski ističe da policija na to ne reagira zbog niza razloga, a prvi je što ne postoji nikakve pravne osnove.

O incidentu u Sirobuji

“Postoji odluka o zadržavanja na javnim površinama. Policija kroz medije dobiva instrukcije. Najgora je policija koja je preplašena, a preplašena je kada ne zna što da radi, kad su nejasne ovlasti i upute koje ima… Kažnjava se ljude zbog samoizolacije. U zakonu ne postoji taj termin i besmislen je. U jedinom dokumentu koji postoji kaže se kolika udaljenost je dopuštena. Treće, policija postupa po uputama Stožera.



Policija ne može kažnjavati po uputama, to pokazuje nered u kojem se nalazimo, zbog nesnalaženja i vlasti i medija. Svi su prihvatili kao da se radi o stručnim zdravstvenim mjerama, a radi se o političkim odlukama. Nitko nije reagirao na Capakovo da treba pratiti mobitele, nitko nije reagirao. Đikić je neki dan dao upute od kojih su dvije bile političke naravi. Kad doktori i doktorice objašnjavaju to se prihvaća kao neka vrsta neupitne istine”, prokomentirao je Puhovski.

Kaže kako je njemu kao nevjerniku manje važno što radi župnik. Važno mu je što rade državni organi.

“Pokazuju da Hrvatska nije sekularna država. Kad se dogodilo ovo na Sirobuji, policija je dala izvještaj i nadbiskupiji, koja ne može biti adresa policije. Pokazuje se da država nije odvojena. Vjerske zajednice su odvojene od države, država nije slobodna od njih”, govori.

Spornim smatra što je policija u Slavoniji rastjerala one koji su igrali nogomet, a osobe okupljene kod crkve zamolili da odu. “Ili se zakon ne primjenjuje ili imamo različite pristupe. Na Hvaru je dopuštena procesija”, rekao je, pojasnivši kako, prema njegovu mišljenju, liječnik Capak nema što govoriti o kulturnoj baštini i UNESCO-voj zaštiti.

“I granice s BiH su bile otvorene do kad nisu prošli izbori… Ministrica Divjak je objavila raspored po kojem obitelji trebaju živjeti. Ponaša se kao totalitarni vođa neke zajednice, odredila je i kada bi se trebalo ručati”, dodao je.

O oporbi i vladajućima

“Pada im rejting zato što se ljudi u trenucima krize vežu na vlast. Po svemu sudeći vlast u ovom trenutku dobro reagira. Međutim, upozoravam na priču s Winstonom Churchillom. Dobio je drugi svjetski rat i nekoliko tjedana nakon toga izgubio izbore. Ne znači da će se tu vlast prihvatiti da vodi zajednicu nakon krize. Ovisi kakva će biti svijest kada se raspišu izbori”, kaže Puhovski.

“Vlada se ponaša kao i uvijek, kao prvi među poslodavcima u državi. Ni Vlada ni oporba nisu shvatili da je država zabranila ekonomiju. To nisu ekonomske mjere, ekonomija je ukinuta. Ovo su mjere socijalne politike. Zato je svaki zaposlenik i zaposlenica trebao dobiti pomoć neposredno na svoj račun, a ne poslodavci”, objašnjava.

Vjeruje da se plaće ljudima iz medicinskog sektora neće rezati, a nije ni opravdano, kao ni, primjerice, policajcima.

“Pitanje je izračuna i koliko će to trajati. Znamo da će trajati do trenutka političke odluke. Austrija je odlučila da je završilo. Italija odlučila da olabave. To su preporuke koje daju znanstvenici, odluke donosi politička klasa, koja se sakrila iza dvoje, troje medicinara i medicinarki”, oštar je Puhovski.

“Milanović je svoju lijenost preokrenuo u pametnu poziciju predsjednika, Plenković je shvatio da je za njega pametno da igra u pozadini. Problem je da su se gospoda doktori i doktorice malo zaigrali i počeli igrati političke uloge. Političko pitanje je ključno”, istaknuo je Puhovski za N1.

Komentari