Puhovski o deklaraciji NATO summita: Nitko u ovom trenutku nije bliže Franji Tuđmanu od Milanovića. Za meni to nije neki kompliment

Foto: screenshot

Politički analitičar Žarko Puhovski za N1 televiziju je komentirao sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana oko deklaracije NATO summita.

Puhovski smatra kako je hrvatska reakcija oko deklaracije NATO summita ‘nacionalistička’ s obzirom kako se ponovo postavlja kao ‘patron’ Hrvata u BiH, ali kako je formalno u pravu vezano za Daytonski sporazum.

“Tko za koga radi, ne znamo. Dayton je okosnica ono što je danas BiH, on se treba mijenjati, ali to ne ide tako brzo. Dok to postoji, to se ne može ignorirati. Pitanje s koje strane je došao taj pokušaj, vjerojatno od SAD-a, a ne od Njemačke. Hrvatska je tu reagirala iz nacionalističkih razloga, ali je formalno u pravu. Kažem iz nacionalističkih razloga jer se Hrvatska opet pojavljuje kao patron u odnosu na hrvatsko stanovništvo u BiH”, rekao je Puhovski.

Puhovski također smatra kako je Vlada nespretno iskomunicirala pitanje zaštite Hrvata u BiH, a što je predsjednik vješto iskoristio.



“Vlada se sjetila da isto mora odigrati ulogu zaštitnika hrvatskog pučanstva u BiH pa je na jedan dosta nespretan način ministar Grlić Radman pokušao reći da oni to odavno rade, ali se ne prave važnima u javnosti. Ne znam što je od toga istina, ali znam da je Milanović to spretno iskoristio, postulirao se kao suverenist za razliku od Vlade. A imamo i skandaloznu situaciju, da ministar vanjskih poslova, kakav god bio Milanović, kaže da ne želi ići s predsjednikom države na službeni put jer je to sramota. Ja mogu reći da ne želim razgovarati s Milanovićem jer sam građanin i da smatram da se ponaša primitivno. I to zaista smatram. Ali ministar vanjskih poslova to ne može reći, oni su u funkciji u kojoj moraju zajedno nastupati”, rekao je Puhovski.

Smatra da je Vlada trebala reći da se predsjednik ponaša primitivno, ali netko je morao ići u Bruxelles.

“To je, naprosto, neodgovorno ponašanje. Ja sam uvjeren da je Milanović barem malo više kriv nego druga strana, ali vi ne možete tako siječi, kao ministar vanjskih poslova, funkciju države”, dodao je Puhovski.

“On nastavlja Tuđmanovu tradiciju, on se sve više deklarira kao nezakoniti politički sin Franje Tuđmana. Nitko u ovom trenutku nije bliže Franji Tuđmanu od njega. Za meni to nije neki kompliment”, dodao je Puhovski.

Za Plenkovića kaže kako ‘lakše klizi kroz salone u Bruxellesu’.

“O tome nema spora, ali on je na svoj način svašta postigao za Hrvatsku i to treba reči. Prije svega financijski”, kazao je Puhovski.

Puhovski je komentirao i napade na njega od Zorana Milanovića koji ga je prozvao ‘cinkerom’ zbog svjedočenja u Haagu.

“Prvo je rekao da sam krunski svjedok pa se sjetio da je studirao pravo i da ja ne mogu biti krunski svjedok jer krunski svjedok je netko tko je bio na jednoj strani pa onda prešao i svjedočio protiv nje. Ja nisam bio na strani protiv koje sam svjedočio. Onda je prešao na ove šatrovačke termine. Tu je problem, ne samo u napadima, koliko u zagađivanju javnog prostora – bez pojmova, s poštapalicama i uvredama i onda nema diskusija. To on radi i s drugim ljudima, ne samo sa mnom. Iako ne znam zašto to radi sa mnom jer u političkoj igri ja nisam relevantan faktor”, rekao je Puhovski za N1.

Uspjela je jaka diplomatska inicijativa Hrvatske, mijenja se deklaracija NATO-a

 

Komentari