Puhovski: HDZ je s potkapacitiranim kandidatom pobijedio SDP u Zagrebu

Foto: screenshot

Politički komentator Žarko Puhovski u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija analizirao je rezultate lokalnih izbora.

“Na nacionalnoj razini nisu bili povijesni rezultati ovih izbora, nego više-manje uobičajeni. Da je SDP izgubio Rijeku, to bi bila katastrofa kao i da je IDS izgubio Istarsku županiju, ali to je još uvijek moguće”, rekao je Puhovski.

Za IDS je dodao kako je “dobio ono što se očekivalo od HDZ-a, a to je da oslabi”. Podsjetio je kako je u EU praksa da “stranka koja dobiva nacionalne izbore, gubi na lokalnima”, što kod nas nije slučaj. To naziva uspjehom HDZ-a,ali “ne kolosalnim”. Ističe kako je povijesno što je Možemo! dobio više nego itko glasova u Zagrebu.

Rekao je kako su ovi izbori “promjena na fenomenalnoj razini” te da su ljudi pokazali da ne žele iste fizionomije ili face.



“Uzimali su stare HDZ-ovce, a ne mlade – ako su bili nove fizionomije, isto tako i mlade. Nisu uzimali mlade koji su već bili u igri. Otpor na nacionalnoj razini je pokazan spram onih koji su već bili u igri, neovisno o regijama, strankama i ideologijama”, dodaje Puhovski.

‘HDZ s potkapacitiranim kandidatom pobijedio SDP u Zagrebu’

Prema Puhovskom, da je SDP u krizi pokazuje se prvenstveno u Zagrebu gdje je SDP postao peta stranka.”Da je netko to rekao prije godinu dana proglasili bi ga idiotom”, kaže.

Dodaje kako je HDZ s “potkapacitiranim kandidatom pobijedio SDP u Zagrebu” i tako postao “vodeća urbana stranka u većim gradovima”.

Za platformu Možemo! nije siguran mogu li “potegnuti” na nacionalnoj razini jer tri godine do sljedećih izbora nije tako puno vremena za organiziranje stranke. Za njega je SDP i dalje druga stranka na nacionalnoj razini, a treći je Domovinski pokret. Ipak, kaže kako Domovinski pokret i Možemo pred sobom imaju isti zadatak, ustrojiti se kao stranke.

Važnost Zagreba

“Nemojmo zaboraviti kolika je važnost Zagreba, ali isto tako i otpor. Ništa ne uspijeva kao uspjeh, ali Bandić je kupovao podršku Zagrebu u raznim područjima Hrvatske i izvan Hrvatske, ali ovi to neće moći. Protiv Možemo! će se sigurno podići svjetonazorski, regionalistički i lokalistički otpori i neće im biti lako da se prošire. Da bi se proširili trebat će puno raditi i jasno se razlikovati u odnosu na SDP”, kaže Puhovsk.

Smatra i kako je velika greška što je Možemo! odma čelno mjesto u skupštini dalo SDP-u. Tvrdi kako je to “falsificiranje demokracije” i kako su se na to vjerojatno odučili je je “Klisović osoba koja može ići na protokolarne prijemove” a “Tomašević nije tip za to, pa i njegova žena nosi platnene torbe”, govori. Dodaje kako i Domovinski pokret sad polako shvaća da je njihov problem HDZ, a ne Možemo!.

SDP naziva ‘pristojnom desnom konzervativnom strankom’

“Eventualno ujedinjavanje lijevih progresivnih snaga bilo bi dobro za SDP jer njima treba transfuzija. Međutim, pitanje je po čemu su oni ljevica. Ja mislim da se oni orijentiraju, ali to ne shvaćaju – da budu pristojna desna konzervativna stranka. Oni ne podržavaju ništa lijevo, nego harmonicističke, nacionalne, kolektivističke priče”, veli Puhovski.

Kaže kako SDP ovisi o tome “što Milanoviću pada na pamet i što Grbinu ne pada na pamet”. Kao primjer navodi da nisu “ni pisnuli nisu kad je Milanović vratio odličje Branimiru Glavašu. Njihova nastupanja u Saboru svode se na moraliziranja o temama koje su pročitali u novinama”, govori.

Ponovno tvrda kohabitacija?

Za Puhovskog je nepojmljivi skandal da se tek godinu dana nakon potresa uspostavlja Ured za obnovu Zagreba i što praktički ništa dosad još nije obnovljeno. Smatra da bi Bandić, da je poživio – zbog toga izgubio izbore.

“Plenković može odlično surađivati s Tomaševićem jer oni ne dijele birački bazen. Plenkoviću odgovara Tomašević jer ruši SDP, koji je još uvijek najveći problem HDZ-u. Osim toga, dio energije radikalne desnice koji je koncentriran na Plenkovića – privlači na sebe. Oni su zapravo ‘saveznici’ i nema političke logike da ne bi mogli dobro surađivati. Međutim, Plenković ne dopušta da mu racionalnost, koju ga je prije doista krasila – dođe do izražaja”, rekao Puhovski za HRT.

Komentari