Puhovski: Ako je Krstičević bio ozbiljan onda je ovo prva pristojna ostavka u Hrvatskoj još od Ane Stavljenić Rukavine

Foto: Cropix

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević u četvrtak je podnio izvanrednu ostavku nakon pada vojnog školskog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

“Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane i svakom zapovjedniku u hrvatskoj vojsci. prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću gdje smo isto izgubili dva mlada života. Važno je da sve bude istraženo, mora se govoriti istina i o svemu moramo biti transparentni. Ja s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane”, poručio je Krstičević tijekom izvanredne konferencije.

Njegov potez za portal Otvoreno komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.

“Ovo što je ministar Krstičević danas napravio se zove novo normalno. Novo normalno je da ministar govori gotovo suvislo, nikad to nije činio kao danas i odmah mi je bilo sumnjivo. To je zapravo bio uvod u činjenicu da daje ostavku. Ostavka je potez koji čovjek ne bi očekivao od njega, a po svemu sudeći to je njegov samostalni potez koji je jak ako nije jedna od igara nakon čega će ga Plenković ili čak Milanović zamoliti da ostane. Ako se to dogodi onda je to sve loš igrokaz. Ako je ostavka ozbiljna onda je to prva pristojna ostavka u Hrvatskoj još od Ane Stvaljenić Rukavine prije gotovo 20 godina”, smatra Puhovski.



Postoji i mogućnost da predsjednik Vlade Andrej Plenković zamoli Krstičevića da nastavi obnašati dužnost ministra obrane i potpredsjednika Vlade, ali se postavlja pitanje pod kojim bi uvjetima Krstičević na to pristao, odnosno, što bi tražio zauzvrat.

“Smatram da mu Plenković može naprosto narediti da ne da ostavku, ali pitanje je koliko je njemu do toga stalo. U svakom slučaju Plenkoviću sada ne treba gužva u Vladi mjesec dana prije izbora ili dva tjedna prije raspuštanja Sabora.

S obzirom da se bliže parlamentarni izbori u Hrvatskoj, postavlja se pitanje hoće li ova ostavka poremetiti planove HDZ-u.

“Ne bih rekao da je ovaj potez Krstičevića poremetio ulazak u predizbornu kampanju HDZ-u, ali je poremetio jako kompliciranu igru slaganja križaljke s izbornim kandidatima i kandidatkinjama”, zaključio je Puhovski za Otvoreno.

Komentari