Psihijatrica: Broj osoba koje se javjaju zbog psihičkih smetnji posrastao za 25 posto

Screnshot HRT

Psihijatrica i psihoterapeutkinja dr. sc. Tihana Jendričko komentirala je posljedice na mentalnom zdravlju nacije koje je ostavilo zatvaranje, epidemiološke mjere i pandemija.

Jendričko tvrdi kako je povećanje osoba koje se javljaju zbog različitih psihičkih smetnji na razini od 20 do 25 posto.

“Najčešće se radi o anksioznim, depresivnim smetnjama, nesanici, ponekad o PTSP-u”, rekla je Jendričko u Dnevniku HTV-a.

Istaknula je da su pomoć potražile i osobe koje ranije nisu imale psihičke smetnje, a bile su izložene pandemiji ili potresu.



Posebno je istaknula adolescente, za koje je rekla da su vrlo rizična populacija jer se nalaze u razvojno osjetljivom periodu, u kojemu se formira čitava ličnost.

Jendričko je rekla kako je za izloženost bilo kojem stresnom ili traumatskom događaju važan rizični čimbenik njegovo trajanje.

“Što duže traje, negdje iscrpljuje naše prilagodbene mehanizme”, rekla je.

Jendričko je istaknula i problem stigmatizacije, ali i samostigmatizacije, koja koči ljude u traženju pomoći.

“Zaista bih apelirala i rekla – javite se”, poručila je Jendričko.

Rekla je i kako bi im bilo dobro više stručnjaka, ali da se snalaze na različite načine, kroz različite psihoedukativne i psihoterapijske programe, kroz uvođenje telepsihijatrije, koju su razvili od samog početka epidemije.

“Na taj način pokušavamo biti što dostupniji i obuhvatiti grupe i skupine ljudi koji pate od sličnih poremećaja, pa ih na taj način zapravo što više obuhvatiti”, zaključila je Jendričko.

Komentari