Psihijatar Ćelić: Socijalna izolacija oštećuje moždane krugove

Pixabay

Psihijatar Ivan Ćelić iz bolnice Vrapče podijelio je na društvenim mrežama osvrt na usamljenost i kako ona utječe na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Njegovu ubjavu prenosimo u cijelosti.

“Usamljenost predstavlja ozbiljnu ugrozu mentalnom zdravlju. Iako smo u naše vrijeme sve više digitalno povezani, kod mladih raste sve veći osjećaj izolacije. Pandemija COVID-19, koja je prisilila mnoge zemlje na socijalno distanciranje i zatvaranje škola, stvorila je potrebu za boljim razumijevanjem posljedica mentalnog zdravlja zbog socijalne izolacije i samoće. Iako su istraživanja pokazala da socijalna izolacija tijekom djetinjstva osobito šteti moždanim funkcijama i ponašanju, osnovni mehanizmi neuronskih krugova i dalje su slabo razumljivi.

Istraživački tim s Medicinskog fakulteta Icahn Mount Sinai identificirao je specifične podskupine moždanih stanica u prefrontalnom korteksu, ključnom dijelu mozga koji regulira socijalno ponašanje, koje su potrebne za normalnu društvenost u odrasloj dobi i vrlo su ranjive kod socijalne izolacije u mladih miševa. Rezultati studije, objavljeni u Nature Neuroscienceu, rasvjetljavaju do sada neprepoznatu ulogu ovih stanica, poznatih kao neuroni medijalnog prefrontalnog korteksa koji se projiciraju u paraventrikularni talamus, moždano područje koje odašilje signale prema sustavu ugode. Ako budu isti rezultati i kod ljudi, to bi moglo dovesti do liječenja psihičkih poremećaja povezanih s izolacijom.

S obzirom na to da su deficiti socijalnog ponašanja uobičajena dimenzija mnogih neurorazvojnih i psihičkih poremećaja poput autizma i shizofrenije, identifikacija ovih specifičnih prefrontalnih neurona vodit će prema terapijskim ciljevima za poboljšanje deficita socijalnog ponašanja koji se nalaze u čitavom nizu psihičkih poremećaja. Krugovi identificirani u ovoj studiji potencijalno bi se mogli modulirati pomoću tehnika poput transkranijalne magnetske stimulacije i/ili transkranijalne stimulacije istosmjernom strujom.



Izvornik: Yamamuro K, Bicks LK, Leventhal MB, i sur. A prefrontal-paraventricular thalamus circuit requires juvenile social experience to regulate adult sociability in mice. Nat Neurosci. 2020″, piše Ivan Ćelić na Facebooku.

 

[SOCIJALNA IZOLACIJA OŠTEĆUJE MOŽDANE KRUGOVE]

Usamljenost predstavlja ozbiljnu ugrozu mentalnom zdravlju. Iako smo u…

Objavljuje Ivan ĆelićPetak, 4. rujna 2020.

Komentari