Prvo dvoje osumnjičenika u aferi Janaf priznalo krivnju. Šef velikogoričke firme utopio HDZ-ovog gradonačelnika

Patrik Macek/PIXSELL

Direktor velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba Tomislav Jelisavac i njegova suradnica Katarina Gašparac prvi su osumnjičenici koji su priznali krivnju u aferi Janaf.

Riječ je o kraku afere koji vodi prema gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, točnije prema sumnjama u namještanje projekta s velikogoričkim pročistačem otpadnih voda.

Jelisavac je nakon priznanja već pušten da se brani sa slobode, a u srijedu se očekuje da će iz istražnog zatvora u Remetincu izaći i Katarina Gašparac. Oboje su priznali nedjela koja su im stavljena na teret, a prema neslužbenim informacijama to je spremno učiniti još šestero okrivljenika iz korupcijske hobotnice osumnjičenog poduzetnika Kreše Peteka.

Jelisavac i Gašparac priznali su kako su po nalogu gradonačelnika Velike Gorice namještali natječaj za pročistač otpadnih voda u tom gradu upravo za Petekovu firmu. U pitanju je projekt čija je vrijednost procijenjena na 97 milijuna kuna, a s Petekom je ugovoren posao za iznos od oko 148 milijuna kuna.

Direktor velikogoričke firme VG Vodoopskrba, koja je nositelj projekta, prvi je sve priznao. Prema neslužbenim informacijama, gospodin Jelisavac ima ozbiljnih problema sa zdravljem i zadržavanje u istražnom zatvoru nakon uhićenja teško mu je palo, piše Telegram.

Gašparac je rekla kako je Jelisavac inzistirao da natječaj prođe i da se, kako je opisala, dogovori cijena kako u konačnici ne bi bilo pritisaka na gradsku tvrtku da ona smanji.

Osim toga, Jelisavac je, opisala je u svom iskazu Katarina Gašparac, inzistirao da se posao pripreme natječaja povjeri Mirjani Prodan, osumnjičenoj bliskoj suradnici Kreše Peteka. Ona je osumnjičena da je, kako proizlazi iz rješenja o otvaranju istrage, namještala uvjete natječaja baš prema mogućnostima Petekove tvrtke.

Riječ je o pitanjima koja tvrtke zainteresirane za posao postavljaju onome tko je raspisao natječaj, u ovom slučaju VG Vodoopskrbi. Kroz odgovore kreiraju se uvjeti natječaja.

Gašparac je u prvi mah navodno upozorila direktora da to nije pravilno, no na kraju ju je uvjerio kako zbog gradonačelnikovog zahtjeva moraju čim prije dovršiti natječaj za pročistač, piše Telegram.

Komentari