PRVIH STO DANA VLADE U BROJKAMA Povukli su i dobre i loše poteze, a od ključnih problema pobijedit će samo epidemiju

Twitter/Andrej Plenković

Sto dana je pred Vladom Andreja Plenkovića. Tim putem premijer se oglasio na Twitteru pa istaknuo sljedeće:

“U prvih 100 dana Vlade RH usvojen je Zakon o obnovi i Program mjera te osnovan Fond. Osigurali smo u idućih 7 godina 24,2 mlrd € iz Europske unije za gospodarski oporavak Hrvatske, nastavili borbu protiv COVID19, imali bolju turističku sezonu od očekivane te snažnim mjerama očuvali radna mjesta”, naveo je.

“Pripremili smo rebalans proračuna i proračun za 2021.-2023. te dovršili Nacionalnu razvojnu strategiju, pripremamo Nacionalni plan oporavka i otpornosti i nastavljamo borbu protiv korupcije, a poslali smo i snažne poruke suživota i pomirbe za 4. desetljeće hrvatske demokracije. Još je mnogo posla pred nama kako bismo, u novim okolnostima s kojima se sada suočavamo, nastavili mijenjati Hrvatsku nabolje”, dodao je.

U istraživanju Nove TV o raspoloženju građana, Plenkovićeva Vlada za prvih sto dana ocijenjena je s 2,8, odnosno ocjenom dobar (3). Ta je ocjena tek neznatno manja od one koju je premijer dobio s HNS-om 2017. godine kada je ocijenjen s 2,9.



Što se tiče ostalih premijera, najmanjom ocjenom (2,3) ocijenjena je kratkotrajna Vlada Tihomira Oreškovića, dok je ona Zorana Milanovića dobila ocjenu 2,7. Najbolji rezultat, ali praktički istu ocjenu kao i njeni nasljednici, dobila je Jadranka Kosor. Nju su ocijenili s 3,1.

Nadalje, poteze trenutne Vlade odobrava 48 posto građana, dok njih 45 posto ne odobrava djelovanje. Čak 7 posto ne zna.

Odobravalo je Vladu 2017. godine 47 posto građana, a 41 posto nije odobravao.

S druge strane, Oreškovićevu Vladu nije odobravalo 53 posto građana, a samo njih 35 posto ju je odobravalo. Milanovićevu Vladu odobrilo je 49 posto građana, a 45 posto nije. I na kraju, Vladu Jadranke Kosor nakon 100 dana odobravalo je 49 posto građana, a nije odobravalo njih 39 posto.

Upitani o najboljim i najgorim potezima, hrvatski državljani kao najbolje ističu najavu porezne reforme, Vladine mjere za gospodarstvo, najavu lokalne reforme, najavu zabrane rada nedjeljom te vraćanje duga veledrogerijama.

Pet najgorih poteza odnosi se na najavu kupovine borbenih zrakoplova, kraj moratorija na ovrhe, najavu zabrane rada nedjeljom, odlazak Vladinih dužnosnika u Grubore te na osudu radikalizma.

Ova Vlada u skladu je s očekivanjima, a ista bi trebala biti kao i ona 2017. godine. No samim time očekuje se da će biti bolja nego Oreškovićeva.

Naposljetku, i premijer postupa u skladu s očekivanjima, mišljenje je 52 posto ispitanih, ali tek ćemo ga vidjeti u ključnim problemima Hrvatske, a to su, prema mišljenjima građana: koronavirus, korupcija, izlazak iz recesije, borba protiv radikalizacije i govora mržnje u društvu.

Dok će premijer i Vlada pobijediti koronavirus, za sve druge probleme, smatraju građani, pokazat će se nesposobnima.

Komentari