Prvi zimski dani donijeli su teškoće kontejnerskim naseljima na Banovini

Ilustracija Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Prvi zimski dani donijeli su teškoće građanima Banovine koji nakon razornog potresa i dalje već gotovo godinu dana žive izvan svojih razrušenih domova, a privremeni smještaj našli su u kontejnerima. Nažalost, kontejnerska naselja za mnoge je daleko od normalnog života, problemi s kojima se susreću sve su veći.

– Godinu dana nakon razornog potresa, život je ovdje i dalje težak, iako su i grad Petrinja i država pokušali kontejnersko naselje na Sajmištu učiniti što lagodnijim za život, stanovnici bi se najradije vratili u svoje domove, javila je Tamara Marković za Studio 4.

Jutros je razgovarala s građanima koji žive u kontejnerima, kažu da se oni brzo zagrijavaju, ali i brzo hlade, boje se zime. Dobra stvar je, dodala je Marković, što je mnogima ponuđen adekvatan smještaj – oni koji se ne osjećaju sigurno ili bi htjeli tijekom zime biti u primjerenijim uvjetima, mogu se za to prijaviti.

Što se tiče hrane, topli obroci se dijele svaki dan, brojke su manje nego proteklih mjeseci. Država je za pripremu hrane na Banovini od siječnja do ožujka izdvojila oko 30 milijuna kn. U tijeku su posljednje pripreme za dovršetak poslovne zone Centra novog života, rokovi su se pomicali nekoliko puta, a kroz 2 tjedna bi sve trebalo biti gotovo.



U okolnim selima oko Gline situacija je još teža – ondje stanovnici imaju i problem nedostatka vode, pa sami moraju izvlačiti vodu iz bunara.

Što se tiče same obnove, Marković je javila da je u tijeku obnova nekonstrukcijskih elemenata kuća sa zelenim naljepnicama, do sada ih je dovršeno oko 800, a radi se svakodnevno kako bi se što više obitelji, do dolaska hladnijih dana, moglo vratiti u svoje domove.

 

Komentari