Prvi tjedan na prijestolju: Kralj Charles III. suočio se s teškim zadatkom

Foto: Twitter

Kralj Charles III. proteklih se dana suočio s teškim zadatkom, osim osobne boli i tuge zbog smrti majke, morao je preuzeti ulogu poglavara nacije i biti ‘lice’ njezina žalovanja.

Kako je Veliku Britaniju od smrti kraljice Elizabete II. 8. rujna preplavio val naklonosti prema monarhiji, 73-godišnji Charles je u medijima dobio gotovo jedinstvenu podršku. No, njegov prvi tjedan na tronu nije prošao bez mrlje.

U britanskoj povijesti Charles je najduže čekao da preuzme prijestolje i sve su oči bile uprte u njega kada je se prije točno tjedan dana prvi puta obratio naciji nakon kraljičine smrti. Emotivan govor održao je u katedrali svetog Pavla gdje je održana misa za kraljicu.

Majstor ceremonije
Sjedeći za drvenim stolom u crnom odijelu i kravati tada je, izrazima osobnog poštovanja, govorio o svojoj “dragoj majci” te dao naslutiti kako će vladati kao ustavni monarh s ceremonijalnom ulogom. “Kao što je i kraljica to nepokolebljivo činila, zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati ustavna načela naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju, lojalnošću i poštovanjem”, rekao je Charles.



Također je kazao da neće više toliko vremena moći posvećivati humanitarnom radu i zakladama zbog čega je nekada bio optuživan da se miješa u nacionalnu politiku, što je glavni problem za poglavara koji bi trebao biti neutralan.

Osvrnuo se i na osobni problem koji je mogao prouzročiti napetosti tijekom razdoblja žalovanja, izjavivši “ljubav” za svog otuđenog mlađeg sina Harryja i snahu Meghan. Daily Mail je to nazvao “iznimnom i duboko osobnom počašću”, dok je novinar BBC-a Peter Hunt rekao da je ta izjava bila “naprosto savršena”.

Njegova sljedeća uloga je bila nadgledati prijevoz kraljičina tijela iz zamka Balmorala u Edinburgh, potom je položio prisegu te vodio ceremoniju prenošenja majčina lijesa u katedralu svetog Egidija u glavnom gradu Škotske. Letio je stalno između Londona i Škotske, a potom je u utorak otišao i u Belfast, u Sjevernoj Irskoj, na sastanak sa zavađenim političkim čelnicima. U petak je stigao u Wales, a njegova putovanja pokazuju da je odlučan i predan održati svoje kraljevstvo na okupu.

Tijekom tih dana, njegova druga bračna družica Camilla, sada kraljica supruga, jedva da je privukla ikakvu pažnju, za razliku od vremena s kraja 90-ih kada je njezina veza s tadašnji princom od Walesa tijekom i nakon braka s princezom Dianom izazvala skandal.

Rast podrške
Nova anketa javnog mnijenja pokazuje velike simpatije javnosti prema Charlesu. Čak 70 posto Britanaca smatra da je Charles pokazao dobre liderske sposobnosti, a samo pet posto ga je loše ocijenilo. Njih 63 posto vjeruje da će kao kralj dobro raditi svoj posao, a samo 15 posto misli suprotno. “Odlično je počeo i smatram da je pokazao da će monarhija biti otvorenija”, rekao je politolog i povjesničar Vernon Bogdanor.

“Sve dok ne napravi nešto jako pogrešno, očekujem da će monarhija uživati istu razinu potpore kao što je uživala tijekom vladavine kraljice Elizabete, a moguće i više”, rekao je Robert Hazell a londonskog sveučilišta.

Nedavni skandali vezani uz Windsore, od povezanosti princa Andrewa s američkim milijarderom pedofilom Jeffreyem Epsteinom do optužbi za rasizam koje je iznijela Meghan Markle ostavljeni su po strani.

No, kamere su dva puta uspjele uhvatiti Charlesa u situacijama kada je iskazao drsko, zapovjedničko ponašanje privilegirane osobe, što bi u drugim okolnostima moglo naškoditi njegovoj viziji modernije monarhije. U subotu je iznervirano tražio svoje pomoćnike da mu naprave mjesta na stolu za potpisivanje dokumenata zbog čega je napravio grimasu koja je brzo postala hit na društvenim mrežama. Potom se u utorak žalio da mu po prstima curi tinta od nalivpera. “Bože, kako ovo mrzim”, kazao je i dodao nalivpero Camilli. “Ne mogu podnijeti ovu prokletu stvar”, kazao je Charles dok je izlazio iz sobe te dodao da se to događa “svaki prokleti put”.

Video se ubrzo proširio svim društvenim mrežama, a komentari ne staju.

Autogol je zabio i najavom da će otpustiti do 110 zaposlenika iz bivše rezidencije Clarence House. Sindikati su tu mjeru ocijenili “bešćutnom”.

 

Komentari