Prvi poslovno-privatni domjenak u restoranu bez maski i distance

Prvi poslovno-privatni domjenak bez maski i distance u četvrtak naveče je u zagrebačkom restoranu Rooftop Lateral’s okupio 90-ak osoba cijepljenih protiv covida s dvije doze, organizirala ga je Nezavisna udruga ugostitelja a cilj mu je pokazati da je održavanje takvih događanja moguće.

Pozvane osobe na domjenku različitih su dobi, i mlađi i stariji, među njima su primjerice i studenti medicine, zdravstveni djelatnici, ugostitelji i drugi, koji će se u restoranu zadržati do 22 sata. Sudionici su već primili dvije doze cjepiva protiv covida, a za sedam dana će biti testirani PCR testom kako bi se vidjelo je li se netko od njih zarazio.

Pilot projekt

Riječ je o pilot projektu i svojevrsnom istraživanju koje je Nezavisna udruga ugostitelja pripremala od ožujka, za što su dobili i podršku Nacionalnog stožer civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), na čemu im se zahvalila vlasnica restorana i Cateringa Lisak te dopredsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Ana Lisak.



“Jako smo sretni što nakon gotovo 16 mjeseci vidimo goste u restoranu koji se druže bez ograničenja, što je i moguće jer su cijepljeni sa dvije doze cjepiva. Iskreno se nadamo da će nakon ovoga i testovi biti dobri i da ćemo moći nastaviti raditi tamo gdje smo stali prije pandemije”, naglasila je Lisak.

I predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot, koja je i jedna od inicijatorica te ideje, smatra kako je ovo dobar način da se pokaže da je moguće održavanje događanja.

“Očekujemo da će nakon sedam dana rezultati testiranja biti povoljni i bez širenja zaraze te da bi se epidemiološke mjere, moguće i prije 1. lipnja, mogle popustiti te da sve što ne radi počne raditi, uključujući i unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, koncerte, festivale i drugo. Naravno, koliko je to moguće dok još traje pandemija”, istaknula je Troskot.

‘Očekujemo da će sve biti u redu jer su cijepljeni’

Epidemiologinja iz HZJZ-a Dijana Mayer za Hinu je objasnila da će okupljeni biti testirani za sedam dana, jer, iako su primili obje doze cjepiva, to još nije stopostotno jamstvo da se ne mogu zaraziti nekim novim sojem virusa, ali, ako su cijepljeni, prije će izbjeći hospitalizaciju od onih koji nisu a zaraze se.

Očekujemo da će sve biti u redu jer su cjepljeni, ali sve je moguće, uvijek se mogu zaraziti, pitanje je i hoćemo li imati nove sojeve, odgovorila je Mayer na novinarsku primjedbu kako je moguće da se sudionici večere u idućih tjedan dana zaraze i negdje drugdje.

“Cijepljenje je važno i veliki postotak procijepljenih građana uvelike će pojednostaviti život i omogućiti održavanje događanja, no i puno veću mobilnost ljudi”, rekla je Mayer, poručujući i kako je svaki oprez nužan.

Organizatori su upozorili i kako je trenutna situacija s poslovanjem u ugostiteljstvu, event i glazbenoj industriji neodrživa i svi su u gubicima, pad prometa u ugostiteljstvu u prva četiri mjeseca 2021. je i veći od 55 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a procjenjuje se da će s početkom rada nakon pandemije na tržištu ostati oko 50 posto tvrtki i zaposlenika u event industriji.

Na domjenku bili i novinari

Inače, večerašnjem su domjenku bili i novinari iz gotovo svih medijskih kuća, no oni su morali nositi maske i nisu mogli ući u prostor održavanja domjenka.

Večerašnje događanje ujedno je i priprema za drugo pilot događanje – svadbu u subotu, 15. svibnja, u jednom zagrebačkom restoranu u kojem će se  okupiti oko 120 uzvanika i simulirati svadba, ali bez mladenaca.

Tamo će biti tri skupine uzvanika – cijepljeni, testirani i oni koji su preboljeli covid, a i oni će nakon sedam dana biti testirani kako bi se utvrdilo je li bilo prijenosa zaraze.

O svemu tome u četvrtak je na sjednici Vlade govorio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je najavio moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja, a tomu će prethoditi i pilot projekti dvaju događaja odnosno večerašnji domjenak i svadba u subotu.  Tjedan dana nakon događaja sudionici će se testirati PCR testovima u HZJZ-u, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze razmotrit će se načini popuštanja mjera za takve događaje, kazao je Božinović.

Komentari