PRVI ODŠTETNI ZAHTJEV ZA SMRT OD COVIDA-19 Preminula pacijentica zarazila se u bolnici? Evo koliki je zatraženi iznos odštete

Ilustracija Foto: Twitter

Prvi zahtjev za odštetu odnosno nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje od Covida-19 podnesen je u Hrvatskoj. Naime, obitelj preminule koja je živjela u jednom malom mjestu na istoku Hrvatske, smatra da se zarazila u bolnici. Tražili su odštetu od 632 tisuće kuna i plaćene odvjetničke troškove, piše Jutarnji list.

“Bolnica je odbila nagodbu jer nema dokaza da se žena zarazila u bolnici, a mi smo poduzeli sve mjere zaštite od korone koje su u tom trenutku bile moguće”, rekao je prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Još se uvijek ne zna hoće li obitelj podignuti sudsku tužbu.

S obzirom na to da se pandemija još uvijek ne smiruje, može se očekivati da će ovakvih tužbi biti još. Tijekom prošle godine u zdravstvenim ustanovama postojale su smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima mogućnost prijenosa bila velika, a razlozi za tužbe zbog toga ograničeni. No, kako ističu zdravstveni radnici, od trenutka postojanja cjepiva značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih cijepljeni zdravstveni djelatnici.



U Hrvatskoj još uvijek nije dobra procijepljenost zdravstvenih radnika, pa je tako dosad cijepljeno više od 80 posto liječnika dok se medicinske sestre i tehničari još uvijek u dovoljnoj mjeri nisu na to odlučili pa dosad nije cijepljeno više od 50 posto tih zdravstvenih djelatnika.

‘Poštovali su se svi protokoli za covid’, tvrde u KBC-u Zagreb

O slučaju preminule pacijentice iz KBC-a Zagreb ističu kako je “riječ o pacijentici koja je u bolnicu došla zbog ozljede rebara uslijed pada”.

“Testirana je i bila je u tom trenutku negativna na covid-19. No, nekoliko dana poslije njezin je test bio pozitivan, premještena je u KB Dubrava, gdje je 6. prosinca umrla”, naglašavaju u KBC-u Zagreb te dodaju kako su se poštovali svi protokoli za covid.

“Vrlo je važno kod odluke ima li pacijent pravo na odštetu ili ne utvrditi je li za zaštitu od zaraze poduzeto sve ono što je temeljeno na smjernicama struke”, istaknula je odvjetnica Ana Gruber.

U SAD-u su odštetni zahtjevi gotovo svakodnevna pojava, a već na početku pandemije krenulo se u promjene zakona koji reguliraju odštete u većini saveznih država kojim se osigurava “građanski imunitet na zahtjeve vezane za širenje covida-19 osim u ograničenim situacijama koje uključuju grubi nemar, namjerno i bezobzirno ponašanje nepromišljeno nanošenje štete ili namjerno nanošenje štete”.

To znači da bi po tome netko teško mogao dobiti odštetu povezanu s Covidom-19 sve dok se nije pojavilo cjepivo.

U Hrvatskoj cijepljenje protiv Covida-19 još uvijek nije obvezno, a pitanje je hoće li i biti. Može li se onda bolnica ipak zaštititi od plaćanja odštete koju je prouzročio djelatnik koji se jednostavno ne želi cijepiti? Ravnatelji bolnica smatraju da bi ustanove morale imati dodatni “alat” kojim bi mogle tražiti odgovornost djelatnika za necijepljenje, piše Jutarnji list.

“U trenutku kad je stiglo cjepivo situacija se mijenja jer postoji dodatna mogućnost zaštite. Ako liječnici ili medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi covidom, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su bolnici na raspolaganju. Bi li odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, to moraju odlučiti nadležna tijela. Moguće je rješenje primjerice da bolnica od svojih djelatnika traži izjavu kojom potvrđuju da se ne žele cijepiti, ali da time prihvaćaju i naknadu moguće štete”, zaključila je Ana Gruber, objavio je Jutarnji list.

Komentari