Prvi od šestoro Hrvata s ukletog korona-kruzera vratio se u domovinu

Električar, jedan od šestero Hrvata koji je ‘zaglavio’ na kruzeru Diamond Princess koji je u japanskom gradu Yokohami bio stavljen u karantenu zbog koronavirusa, stigao je u subotu ujutro u Hrvatsku pod mjerama opreza i trenutno je u specijalnoj sobi za izolaciju u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

On je prvi Hrvat koji je smješten u karantenu u toj sobi, ali ondje je zasad isključivo iz preventivnih razloga, s obzirom da dosad nije pokazivao nikakve simptome zaraze. Kako doznajemo, u Sloveniju je po njega otišao pripremljeni tim s kolima Hitne pomoći, a kako je vidljivo na fotografijama, zdravstveni djelatnici bili su u bijelim zaštitnim odijelima.

Iz Ministarstva zdravstva su potvrdili da je hrvatski državljanin u Sloveniju stigao preko Berlina i Maribora. – Hrvatski građanin, prema izjavama liječnika koji brinu o njegovom zdravstvenom stanju, nema nikakve simptome zaraze i osjeća se dobro. U karanteni će, bez obzira na vrijeme provedeno u izolaciji na kruzeru, ostati narednih 14 dana iz preventivnih razloga kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom da dolazi iz, ipak, rizičnog područja, navode u Ministarstvu.

Ministar opravdava osnivanje karantene

“Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju i nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze korona virusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima”, ističe ministar zdravlja Vili Beroš



“I ovaj primjer pokazuje opravdanost osnivanja karantene, jer time štitimo od ugroze zdravlje tog našeg državljanina, njegove obitelji i svih s kojima bi kontaktirao ovih dana. Drago mi je da je i sam svjestan svoje situacije i izrazio je želju za ostankom u izolaciji dokle god to budu zahtijevale zdravstvene procjene”, naglašava ministar.

HRVATSKA SE PRIPREMA ZA KORONAVIRUS U Zagrebu otvorena karantena

Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. Poslije slijetanja noćas u Berlinu, posebnim zrakoplovom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prijevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb u karantenu, piše Jutarnji list.

Komentari