Prvi neslužbeni rezultati s Državne mature: Od ukupnog broja pisanih ispita 14 posto ocijenjeno negativno, odličnih 8,3 posto

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Još je jedna Državna matura iza nas. Ovogodišnji maturanti pisali su je u iznimnim uvjetima, ako uzmemo u obzir pandemiju koronavirusa i online nastavu. Je li to utjecalo na konačne rezultate pisanih ispita sigurno će se komentirati u nadolazećim danima. Prema prvim neslužbenim rezultatima, od ukupno 100.918 pisanih ispita iz 28 predmeta na Državnoj maturi, 14 posto ocijenjeno je negativno, a odličnih jhe bilo 8,3 posto.

“U ovom trenutku to je preuranjeno, tim više što su to privremeni rezultati, koji će u izvjesnoj mjeri biti korigirani. Primjerice, prošle godine je bilo više od četiri tisuće prigovora od kojih su neki riješeni u prilog učenika”, rekao je Hini Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).  i dodao da će podaci biti objavljeni na mrežnim stranicama kada prođe rok za žalbe.

Od tri obvezna i tri izborna predmeta najzastupljenija po broju kandidata, rezultati su nešto bolji iz matematike, engleskog, fizike i kemije, nešto lošiji iz hrvatskog jezika i biologije, istaknuo je.

No, treba istaknuti kako iz ispita koje su učenici polagali za višu razinu matematike, ove godine je 1927 učenika manje dobilo negativnu ocjenu nego prošle godine.



“Po tom istom kriteriju, nešto bolji su rezultati iz engleskog jezika, ali puno su bolji iz fizike, iz koje je ove godine 646 učenika manje ocijenjeno negativnom ocjenom u odnosu na prošlu godinu. Iz hrvatskog je 1122 učenika više dobilo negativnu ocjenu nego ih je bilo godinu ranije, a i iz biologije 115”, naglasio je Filipović.

Prijave za jesenski rok mature počinju 20. srpnja 

Nakon prvog roka, učenici imaju na raspolaganju i jesenski rok za koji prijave počinju 20. srpnja 2021., prvi rezultati se očekuju 8. rujna, a konačni 15. rujna.

I ove godine se najveći broj maturanata nada upisu na FER, poslovnu ekonomiju, medicinu i pravo.

Ove godine se dogodio presedan. Naime, prvu put u posljednjih petnaestak godina, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu nije se popunila kvota od 300 studenata pa je dekan  najavio jesenski rok.

Osim toga, iz godine u godinu smanjuje se broj maturanata. Ove ih je godine 300-tinjak manje nego 2020. pa kvote gube smisao, smatraju u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Objava konačnih rang-lista fakulteta bit će 21. srpnja od 15 sati.

Komentari