Prve doze cjepiva stigle su u Zavod za javno zdravstvo. Cijepljenje počinje sutra

screenshot/N1

Jutros oko 6 sati, transportnim hladnjacima iz Bruxellesa stiglo je cjepivo u Hrvatsku. Prve doze stigle su transportnim hladnjacima u Zavod za javno zdravstvo.

Razvozit će se zatim u sve županije.

Cijepljenje počinje sutra, u nedjelju, a prvi će se cijepiti štićenik Doma za starije Trešnjevka.

Prve jednake doze BioNTech/Pfizerovog cjepiva stigle su za sve zemlje članice EU-a, dakle ovih 9750 doza dobiva jednako svaka zemlja članica, bez obzira na broj stanovnika ili količine kupljenog cjepiva.



Cijepljenje počinje u svim zemljama Unije sutra. Mjeseci cijepljenja su pred nama. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno a stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštiti ukoliko 70 posto stanovnika bude cijepljeno.

Pfizerovo cjepivo (mRNA cjepivo) je prvo koje je isporučeno, a narednih mjeseci stizat će u tjednim dozama prema planu planu isporuke koji je dostavio proizvođač. Hrvatska je naručila gotovo šest milijuna doza. No, očekuju se i cjepiva drugih proizvođača, prvenstveno Moderne.

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja. Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite.

Prvi bi se trebali cijepiti djelatnici i korisnici domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstveni djelatnici, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju cjelokupno stanovništvo. Da bi se život koliko-toliko vratio u normalnu potrebno je da se cijepi minimalno 70 posto stanovništva.

Komentari