Mirela Ahmetović oštro na Plenkovića: Neodoljivo me podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera, pazite da ne završite kao on

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon dviju izvanrednih sjednica, novi saziv Hrvatskog sabora u srijedu počinje svoju prvu redovnu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje.

Prijenos uživo

Započela je prva redovna sjednica novog saziva Sabora i to izvođenjem himne i minutom šutnje za preminule zastupnike i poginule.

I ova sjednica provodi se pod posebnim epidemiološkim mjerama, a u dvorani je samo 41 zastupnik koji će postavljati pitanja. Svi drugi ne mogu se nalaziti u sabornici.

Za riječ se javio Hrvoje Zekanović upitavši da li on treba nositi masku, s obzirom da je prebolio koronavirus i ima imunitet. ‘Je li ovo modni detalj?’, kazao je Zekanović.



Predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu je poručio da nije epidemiolog te ga zamolio da iz solidarnosti nosi masku.

O financiranju obnove Zagreba

Dario Zurovec iz Fokusa upitao je iz kojih izvora i kojom dinamikom se misli financirati obnova nakon potresa.

“Dobro znate da su u zakonu pobrojani izvori financiranja koji su trenutno dostupni. Mi ćemo u sljedećih 30 dana kroz program mjera definirati prioritete i oni će biti sukladni izvorima financiranja”, odgovorio mu je ministar graditeljstva Darko Horvat.

“Ajmo biti iskreni, novca baš i nema. Ja želim da Zagreb budi ljepši, ali kad se ulazi u bilo koji projekt morate imati godišnji plan financiranja”, kazao je Zurovec.

Snimka Beroš-Zadravec

Sljedeće pitanje premijeru stiglo je od SDP-ovog Siniše Hajdaša Dončića.

“Prošlo je mjesec dana od kada je javnost zgražala snimka razgovora između ministra zdravstva i gospođe Zadravec. S obzirom da je ona spominjala i vaše ime, hoće li vrh HDZ-a uskoro donijeti odluku tko će biti ravnatelj Vinogradske bolnice”, pitao je SDP-ovac.

“Drago mi je da pratite tisak. Bili ste briljantan analitičar i prorok koji je govorio da će vaša koalicija osvojiti 60 mandata. Što se tiče razgovora između ministra i liječnice nisam bio sudionik razgovora. Ravnatelji se biraju na natječajima i biraju ih upravna vijeća. Što se tiče kreativnosti, nisam vidio da ste išli prijavljivat Zorana Milanovića oko puta u Albaniju jer ste poznati kao notorni prijavljitelj Povjerenstvu za sukob interesa”, kazao je Plenković.

“Ja sam oduševljen vama kao i uvijek. Kad vam se postavi konkretno pitanje vi se vraćate u povijest. Pošto je u Hrvatskoj jedan od najvećih problema klijentelizam i da vrh HDZ-a odlučuje o svemu, tražim pisani odgovor”, replicirao je Hajdaš Dončić, ironično zaželivši Plenkioviću uspjeh.

Ukidanje obveznog članstva komorama

Plenkoviću je stiglo i pitanje od Marijane Puljak iz Pametnog, koja je rekla da su građani zasićeni svađama i bahatosti na aktualnom prijepodnevu.

“Dat ću vam prijedlog čijom bi realizacijom vlada pokazala dobru volju, a to je ukidanje obaveznog članstva u HGK i HOK-u te članarine u HTZ-u. Namjerava li Vlada to ukinuti?”, upitala je.

Plenković je zahvalio i njoj i Zurovcu što su s tri mjeseca staža dali lekcije kako se treba ponašati u Saboru. Zurovcu je spočitnuo što komentira Zakon o obnovi, a nije glasao za njega.

“Samo poreznih rasterećenja je bilo više od 9 milijardi kuna, administrativnih rasterećenja oko 2,7 milijardi kuna. politika naše vlade su daljanja rasterećenja. Politika obveznih članarina je tema koja je godinama na dnevnom redu”, kazao je Plenković.

O epidemiji koronavirusa

Donedavna članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja GrbaBujević imala je pitanje o epidemiji koronavirusa za ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Čemu služe primarno primarni respiratorno-intenzivistički centri i jesu li oni ispunili svoju zadaću”, pitala je Grba Bujević.

Beroš je kazao kako su centri namijenjeni liječenju najtežih slučajeva, a predviđeni su i sekundarni centri, ako bude potrebno.

Insinuacije oko kupovine borbenih aviona

Mostov Zvonimir Troskot također je imao pitanje za premijera. “Hrvatska vojska je najveći ponos Hrvatske i hrvatsko nebo moraju štitit najmoderniji avioni. s jede strane smo dobili ponudu SAD-a, a s druge strane Francuske. Da li ste dali uvjetovani prihvat kupovine francuskih aviona kako bi dobili financijsku pomoć Europske unije od 22 milijarde eura? Zašto postignuće bez presedana odbijete izraziti kao 180 milijardi kuna, a ne 22 milijarde eura? Nije li to suverenizam bez presedana?”, upitao je.

“Fasciniran sam sam s debitantima danas. Vi mislite samo dobili 22 milijardi eura jer sam ja pristao Macronu da ćemo mi kupiti Rafale? Ja sam oduvijek smatrao da je Most kavanska demokracija, ali ovakvu neozbiljnost i čemer i jad od teze nisam očekivao. Pokazali ste beskraj laži i izmišljanja, takve kreativnosti nigdje nema”, kazao je Plenković. Poručio da kupnja aviona i financijska pomoć iz Europske unije nemaju nikakve veze. ‘To su nebuloze’, dodao je.

“Po vašoj reakciji očito smo pogodili žicu. Neinspirativno je imati premijera koji zastupniku ne zna odgovoriti”, rekao je Troskot, dodavši da Plenković i inače ima problem s transparentnosti što pokazuje da nije bio sposoban Povjerenstvu objasniti svoj put u Helsinki.

O aferi vjetroelektrane

“Jeste li razgovarali s Tomislavom Ćorićem, ministrom kaj drži dva važna resora kako se u njegovom kabinetu dogovarala povlaštena cijena za vjetroelektrane. Smatrate li da je moguće da ministar nije znao što mu radi pomoćnik? Jeste li vi kao predsjednik vlade poduzeli sve da se rasvijetli što se radilo u kabinetu ministra”, upitala je Plenkovića SDP-ova Ivana Posavec Krivec.

“Što se tiče borbe protiv korupcije, najbolja borba je da DORH, USKOK, PNUSKOK i policija rade svoj posao u potpunosti samostalno i profesionalno i da njihov rad donosi rezultate. Što se tiče ministra, ja želim da se ova tema rasvijetli i da se razmota klupko od 2003. kada je projekt krenuo. Ajmo staviti sve na stol pa vidjeti tko i kakve odluke tko donosio oko ovog projekta. Ministar se više puta očitovao, koliko razumijem on ništa s ovime nije imao. Neka se sve razmota, bilo je tu i članova vaše vlade”, odgovorio je Plenković.

Zekanović o maskama

“Prije godinu dana sam vam postavio jedno pitanje. bilo je to pitanje vezano uz generala Milivoja Petkovića. Danas je 16. rujna, dan kad je napadnut i obranjen Šibenik a general koji čami u Haagu je bio zadužen za obranu Šibenika. Vi ga u godinu dana niste kontaktirali. Drugo pitanje je vezano uz ovaj modni detalj koji nosimo. Lauc je rekao da to nema smisla. Dogovorite se. Ljudi koji će se sutra cijepiti hoće li sutra morati nositi maskicu jer ste to vi rekli. Ako ćemo biti solidarni, ajmo sada svi popiti tablete za tlak, ako ju je netko danas morao popiti. I još jedno pitanje, kad mislite zaštiti život od začeća?”, upitao je Hrvoje Zekanović.

“Drago mi je da ste se oporavili od korone. U jednom trenutku je bilo Coronom protiv korone, a onda teška bolest. Što se tiče pitanja šestorke, naša vlada kao i druge su radile kako bi dali pomoć u tom procesu. Što se tiče ove druge teme o vašim predstavama oko maske, sva ta pitanja i ocjene zakonitosti prepuštam Saboru. Nisam vam ja adresa za to”, kazao je Plenković.

Zekanović se požalio da mu Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje.

O suradnji HDZ-a i Milana Bandića

Pitanje za premijera je imala SDP-ova Mirela Ahmetović. “Suradnja Milana Bandića i HDZ-a traje od 2016. Vi ste odgovorni za tu suradnji i to taj partnersko-koruptivni odnos. Taj dogovor je vrlo jednostavan, Bandić može pustošiti zagrebački proračun, a vi imate ruke u Saboru. Znači li izostanak podrške HDZ-a izvještaju o trošenju proračuna da Bandić nema više vašu zaštitu i da li možemo očekivati njegov odlazak u Remetinec”, rekla je Ahmetović.

“Na trenutak sam zatvorio oči i mislio da je Gordan Maras u Saboru. Ne znam zašto vi koji dolazite s otoka Krka otvarate temu koja nema veze s prvom izbornom jedinicom. Moj standardni odgovor vašim prethodnicima je bio da se obratite vašim kolegama u skupštini i da gradske teme podižu tamo gdje je mjesto za to. Vaše aluzije o zaštiti razotkrivaju kako vi na to gledate. Da je to neki vaš kolega onda bi ga vi valjda štitili. Predlažem vam da sljedeći put razgovaramo o LNG-u”, odgovorio je Plenković.

“O LNG-u smo mogli razgovarati kad se to dogodilo, a tada niste htjeli razgovarati. Nikada niste stupili samnom u kontakt. Izgubili ste moralni kompas. Ničija nije gorila do zore, pa neće ni vaša. Neodoljivo me podsjećate na ratnog profitera Ivu Sanadera, pazite da ne završite kao on”, uzvratila je Ahmetović.

Vojska na granicama

“Pošto se bili jučer u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne znam jesu li vas upoznali s tim da Dalmatinska zagora nije sigurna od ilegalnih imigranata koji kradu i napadaju. Hoćete li uputiti vojsku na granicu i poštivati ustav prema građanima Dalmacije i Dalmatinske zagore. Još kad vidimo da su Slovenci uputili vojsku i da je 60 tisuća migranata sada na granici. Tko su mineri Nacionalnog Stožera civilne zaštite?”, upitao je Plenkovića Mostov Miro Bulj.

“Politika je da hrvatske granice čuva hrvatska policija. Istinska obrana od novog mogućeg vala treba se formirati na granici Grčke i Turske. Za razliku od lijeve grčke vlada, vlada kojoj je na čelu naš kolega čvrsto čuva grčku granicu. Ne vidimo sada nijedan opravdan razlog za angažiranje Hrvatske vojske”, kazao je Plenković.

Subvencionirani krediti

Subvencionirani krediti bili su tema pitanja HDZ-ovog Damira Habijana koji je upitao što Vlada planira po pitanju subvencioniranja stambenih kredita.

Ministar Darko Horvat rekao je da se od danas mogu podnositi zahtjevi za nove subvencije. Dodao je kako je više od 13.000 obitelji ovako riješilo stambeno pitanje, a da je u tom razdoblju rođeno 1750 djece u obiteljima koji su riješili stambeni problem.

Zatvaranje BAT-ove tvornice

IDS-ov Marin Lerotić postavio je pitanje oko zatvaranja BAT-ove tvornice u Kanfanaru.

“Pokazali smo da nam je važna Istra i istarsko gospodarstvo. Jednako tako nam je važna aktivnost tvornic BAT-a. sporazum između tadašnjeg prodavatelja i kupca da će ostati minimalno još pet godina, a ako odu ranije da će plaćati penale. Nama je bitno da zadržimo radna mjesta i strane ulagače. ministar Marić vodi razgovore s predstavnicima BAT-a i iznaći ćemo rješenje”, kazao je Plenković.

Dug u zdravstvu

“Prošli mandat Vlada je završila i ostavila 10 milijardi kuna duga u hrvatskom zdravstvu. U ova dva mjeseca dug u samo pet najvećih bolnica narastao je za 300 milijuna kuna. Što ćete napraviti u zdravstvu da se svakih par mjeseci ne ubacuje po par stotina milijuna kuna nego da se sustav uredi?”, upitao je Plenkovića Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta i pritom spomenuo i slučaj Zadravec.

“Imamo ovdje gospođu Ahmetović koja neviđenim formulacijama govori kako će nekome goriti svijeća i do kada, aludira na završavanje optužbom za korupcijom. A vi sada umjesto da pitate temu zdravstva kolegu Beroša, dižete to pitanje prema meni aludirajući da ja odlučujem o bolnicama. Ne odlučujem. O zdravstvenom sustavu odlučujemo svi zajedno”, kazao je Plenković.

Komarci na istoku Hrvatske

Plenkoviću je pitanje uputio i Ivan Penava iz Domovinskog pokreta, koji je rekao da ljudi u istočnoj Hrvatskoj nemaju uvjete za život. “Već izvjesno vrijeme žive u režimu policijskog sata jer ne mogu boraviti na otvorenom. Ne mogu šetati gradom i boraviti u prirodi. To je za naše građane luksuz. Razlog za to su komarci. Hoće li država išta poduzeti”, kazao je Penava.

“Upoznati smo s problemom komaraca. To je tema koja je u nadležnosti i gradova i županija i ako država treba pomoći, mi smo to spremni napraviti”, odgovorio je Plenković.

Slučaj Rimac

SDP-ova Vesna Nađ postavila je pitanje Plenkoviću oko slučaja Rimac ‘Što se napravili da ljude u vladi u buduće onemogućite u trgovini utjecajem?’, upitala je.

“Vjerujem da mnogi koji bi to napravili ubuduće neće”, kratko je rekao Plenković.

Zapošljavanje u školi u Zagvozdu

SDP-ova Sabina Glasovac upitala je oko slučaja zapošljavanja u školi u Zagvozdu. “Vidite li vi potencijalni nepotizam, zlouporabu položaja i ovlasti. Što ćete napraviti kako bi riješili pitanje zapošljavanja u školama?”, upitala je Plenkovića.

“Vidio sam samo naslove tog slučaja, ne djeluje mi baš normalno i uobičajeno. Nije jednostavno s pozicije vlade i ministra imati detalje svih natječaja u nekim gradovima”, odgovorio je Plenković.

“Elegantno migoljite od stvari koje se tiču vaše odgovornosti i ne želite preuziti odgovornost. Nešto je trulo u državi Danskoj, a na vama je da maknete tu trulu jabuku, samo je pitanje želite li to”, rekla je Glasovac.

Plan sjednice

Počet će je uobičajeno, “aktualnim prijepodnevom” za kojega će 41 zastupnik moći postaviti pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima.

Ždrijeb je odlučio da će u novom sazivu prvi pitanje postaviti zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec, a posljednji, 41., HDZ-ov Josip Đakić.

Iako zbog pandemije koronavirusa Sabor provodi stroge mjere zaštite, “aktualno prijepodne” održat će se na uobičajen način, jedina je razlika što zastupnici koji ne postavljaju pitanja neće sjediti u sabornici.

Naime, jedna je od mjera zaštite, dogovorena na saborskom Predsjedništvu, da u Sabornici sjedi najviše 41 zastupnik plus predsjedavajući, a svi moraju nositi maske.

Planirano je da Sabor radi četiri tjedna, a nakon toga će vidjeti hoće li napraviti stanku ili nastaviti dalje, ovisno o broju zakona.

Na dnevnom redu koji je predložen zastupnicima za sada je samo 12 zakona, šest ih je predložila Vlada, pet Mostov zastupnik Miro Bulj i jednog Klub Mosta NL, ostalih 40-ak točaka čine različita izvješća i odluke.

Prvi radni tjedni Sabor će raspraviti četiri zakonska prijedloga, od čega u srijedu poslijepodne izmjene Zakona o šumama.

Ocjena ustavnosti izmijenjenog Poslovnika

Klubovi lijevo-liberalnih stranaka najavili da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti izmjena saborskog Poslovnika kojima je, kažu, zbog epidemioloških mjera onemogućeno svim zastupnicima sudjelovanje na sjednicama Sabora, a time i broj replika koje mogu uputiti predlagateljima.

Sandra Benčić (Možemo) smatra da svi zastupnici trebaju sudjelovati na sjednici, ili u sabornici, ili prostorijama pored nje ili putem video linka. “Kada se radi o glasovanju, jer HDZ ima tanku većinu, onda može video linkom, ali kad se radi o radu parlamenta i postavljanju zastupničkih pitanja onda ne”, ustvrdila je.

Najavila je da će u srijedu, nakon što prikupi potpise, predati zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Poslovnika, te istaknula kako očekuje brzu odluku Ustavnoga suda.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prošlog je tjedna, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, rekao kako je na sjednici postignuto suglasje o načinu rada Sabora u uvjetima pandemije, osim u pogledu repliciranja predlagatelju. Stoga je dogovoreno da klubovi koji imaju primjedbe dostave pisane prijedloge kako osigurati repliciranje, a da se pritom ne narušavaju epidemološki standardi.

“Vidljivo je da su zadržana gotovo sva prava, klubovi mogu govoriti 10 minuta na početku i pet minuta na završetku, svaki zastupnik može pojedinačno raspravljati pet minuta, imaju pravo na svoje tri replike, jedino dio manjih klubova želi sudjelovati više u repliciranju predlagatelju, pogotovo kada je to jedan od atraktivnijih članova Vlade, premijer ili neki od ministara”, rekao je Jandroković.

Sabor redovito zasjeda od 15. rujna do 15. prosinca te od 15. siječnja do 15. srpnja, no na zahtjev predsjednika države, Vlade ili većine zastupnika, predsjednik Sabora može ga sazvati na izvanredno zasjedanje.

Komentari