Prva presuda Ivici Todoriću i suoptuženicima već 7. listopada

Screenshot

Prva presuda bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i njegovim suoptuženicima za zlouporabe na štetu te tvrtke ‘teške’ 1,25 milijuna eura bit će objavljena u srijedu 7. listopada, najavljeno je u ponedjeljak nakon završnih govora tužiteljstva i obrane na zagrebačkom Županijskom sudu.

Zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Karolina Dragičević istaknula je u završnom govoru da posao između Agrokora i švicarske tvrtke Siggman AG nije realiziran te da je riječ o fiktivnom poslu kojim je iz Agrokora izvučeno 1,25 milijuna eura. Stoga je tužiteljica predložila sudskom vijeću kojim predsjeda sutkinja Maja Štampar Stipić da se četvero optuženih proglasi krivim i osudi po zakonu, a tvrtki Siggman AG oduzme novac.

Todorićeva braniteljica po službenoj dužnosti, odvjetnica Ljiljana Planinić, istaknula je da tijekom sudskog postupka nije dokazano da je njezin branjenik počinio kazneno djelo te je predložila da ga se oslobodi optužbi.

”Nije čudno da i sam Todorić kaže da je optužnica nerazumljiva i besmislena. Zašto bi predsjednik uprave i gotovo stopostotni vlasnik tvrtke sklopio posao kojim će naštetiti vlastitoj tvrtki. Teze koje je iznijelo tužiteljstvo su neutemeljene, nelogične i neuvjerljive”, zaključila je Planinić.



Braniteljica drugooptuženog Ante Huljeva, odvjetnica Ines Margetić, naglasila je da je tijekom postupka tužiteljica dovodila u pitanje iskazivanje financijskih stručnjaka ”kao da je sama financijska stručnjakinja”. Uz to, Margetić je zaključila da predmetni spis ”trpi od nedostatka dokaza” i kako tužiteljstvo tijekom postupka nije pojasnilo motiv za počinjenje kaznenog djela koje se Huljevu stavljana teret.

”Tijekom postupka smo čuli teorije zavjere bez ijednog konkretnog dokaza”, ustvrdio je odvjetnik Anto Nobilo, branitelj trećeoptužene Piruške Canjuge, za koju je istaknuo da je ni jedan svjedok nije spomenuo kao sudionicu inkrimiranog posla.

Braniteljica četvrtooptužene Nicole De Rossi, odvjetnica Sanja Ormuž, istaknula je da se sve optužbe na račun njezine branjenice ne temelje na činjenicama niti indicijama. Ormuž je stoga predložila da se njezinu branjenicu oslobodi optužbi, što su zatražili i branitelji ostalih troje optuženika.

Optuženici su se pridružili završnim riječima svojih branitelja, dok će nepravomoćna presuda biti objavljena 7. listopada u 13 sati.

Todorić pod istragom zbog više od milijarde kuna

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. rujna.

Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Uz Todorića i sinove novom su optužnicom obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Komentari