Protuzračni sustav Patriot prvi put stigao u Hrvatsku, evo kako izgleda

morh.hr

Američke vojne snage u bazi u Zemuniku kod Zadra postavit će sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot u sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21, što je i poruka da Hrvatska ima snažnu vojnu podršku i NATO-a i SAD-a. 

Ovo je prvi put da će ovaj protuzračni sustav dolazi u Hrvatsku što je još jedan dokaz odlične vojne suradnje Hrvatske i SAD-a. No, kako kažu pojedini sugovornici, dolazak Patriota u Hrvatsku je i poruka susjednim zemljama da naša zemlja ima snažnu vojnu podršku i NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država, navodi dnevnik.

Protuzračni sustav Patriot u Hrvatsku dolazi ovog vikenda kopnenim putem iz Njemačke. Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radara koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, ozračivanje cilja i predaja komandi za vođenje rakete.



Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila. Svaki kontejner sadrži po jedan raketni projektil. Svaka lansirna cijev-kontejner zasebno je povezana sa sistemom za ispaljivanje.

Ukupna masa rakete je 1000 kg, a s kontejnerom 1600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sistema za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna.

Hrvatska vojska u svom sastavu nema nikakav sustav protuzračne obrane srednjeg dometa. Zapravo ima iznimno slabu protuzračnu obranu i na malim visinama. Stoga se već godinama govori o potrebi nabavke kvalitetnog protuzračnog sustava srednjeg dometa.

Prije nekoliko godina u vojnim krugovima se čak zakotrljala ideja da umjesto nabave novih borbenih aviona, Hrvatska kupi nekoliko bitnica protuzračnog sustava Patriot i tako čuva svoj zračni prostor. No od te se ideje odustalo, donosi Jutarnji list.

Komentari