Protiv gradonačelnika Nove Gradiške pokrenuta istraga, Vinku Grgiću skinut saborski imunitet

Vinko grgić/Marko Prpic/PIXSELL

Protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića istragu je započeo Ured europskog javnog tužitelja i to nakon što su od Sabora zatražili da mu se skine imunitet zbog primanja mita i pronevjere europskih sredstava.

Na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Ured europskog javnog tužitelja otvorio je istragu protiv četiri državljana Republike Hrvatske zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja, objavljeno je na stranicama tužiteljstva.

“Naime, postoji osnovana sumnja da je I okrivljenik, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška od II okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva, zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave s ciljem osiguranja dodjele jednog projekta sufinanciranog od strane Europskog kohezijskog fonda u iznosu od 4.219.433,22 kuna (cca 562.000,00 €) trgovačkom društvu II okrivljenika.

Također, postoji osnovana sumnja da su III i IV okrivljenici prilagodili Dokumentaciju o nabavi, konkretno uvjete tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda na način da su osigurali prednost trgovačkom društvu II okrivljenika.


Projekt je na koncu dodijeljen trgovačkom društvu II okrivljenika, uslijed čega je Grad Nova Gradiška oštećen za iznos od najmanje 90.624,21 kuna (cca 12.000,00 €), a Europski kohezijski fond za iznos od najmanje 427.228,43 kuna (cca 57.000,00 €).

Obzirom da je I okrivljenik, pored toga što je gradonačelnik Grada Nova Gradiška, ujedno i zastupnik u Hrvatskom Saboru te je zaštićen imunitetom, Hrvatski Sabor je na zahtjev Glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv I okrivljenika.

Podnošenje navedenog zahtjeva Hrvatskom Saboru u toj je fazi postupanja bilo isključivo usmjereno na dobivanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv I okrivljenika, pri čemu ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti”, piše na stranicama Ureda europskog javnog tužitelja.

Podsjetimo, ponovno izabrani gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić osumnjičen je u aferi Janaf, no unatoč tome ponovno je izabran za gradonačelnika na posljednjim lokalnim izborima.

Doznaje se kako je riječ o novoj istrazi koja je izašla iz istrage u slučaju Janaf, a sumnja se da je Grgić dao mito Kreši Peteku, koji je također osumnjičen u aferi Janaf, objavio je N1.

 

Komentari