Prosvjetari traže da im se u online nastavi plati dodatnih 10 kn dnevno za struju, grijanje i internet…

Cropix

Sindikat Preporod traži da se nastavnicima koji su odlukom poslodavca u online nastavi plati dodatnih deset kuna po danu zbog uvećanih troškova za struju, grijanje i internet. Iz Sindikata Preporod kažu da niti jedan od njihovih prijedloga nije odbačen, nego da su svi naišli na odobravanje.

Iz Vlade poručuju kako će to regulirati izmjenama Zakona o radu, a odnosilo bi se na sve koji rade od kuće.

Školski sindikat Preporod zato traži da svi troškovi koji nastaju dok rade od kuće učiteljima budu isplaćeni i to u iznosu od 10 kn po danu.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod smatra kako je svaki trošak tijekom rada od doma poslodavcu ušteda.



“Bilo da se radi o troškovima struje, grijanja, bilo da se radi o troškovima interneta, telefonske linije. Svi ti troškovi trebali bi biti plaćeni jer sve ono što je zapravo radniku dodatni trošak, to je poslodavcu ušteda. Taj iznos nije ono što će radnika spasiti, neće ni državu upropastiti ali to je ono što znači čist račun duga ljubav”.

Sve će se riješiti zakonom

Iz ministarstva obrazovanja poručuju to će se riješiti izmjenama Zakona o radu.

Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja rekao je kako je dogovoreno da će se to regulirati Zakonom o radu jer da biste imali pravno uporište da isplatiti određene iznose trebate imati i zakonodavno uporište.

“Čim to bude regulirano odmah će biti regulirano i na koji način se dolazi do troškova i koji su konačni iznosi”.

Sindikati poručuju poslodavac ili država dužni su troškove rada kod kuće podmiriti svim radnicima bez obzira o kojem sektoru je riječ.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske smatra kako nije potrebno čekati izmjene Zakona o radu da bi se radilo od kuće nego taj rad treba isključivo regulirati ili kolektivnim ugovorima pravilnikom o radu ili ugovorom o radu direktno sa radnicima.

Iz ministarstva rada poručuju novi Zakon o radu trebao bi biti usvojen za godinu dana, a onda će se dodatno regulirati rad od kuće i obveza naknade troškova koji nastaju.

Komentari