Prosvjedi protiv COVID potvrda pred sudom u Splitu i pred zatvorom u Zagrebu

Na prvi dan uvođenja obveznih COVID potvrda u javnim i državnim službama protiv tih mjera prosvjedovao je dio djelatnika zagrebačkog zatvora u Remetincu, dok se u Splitu dio djelatnika okupio ispred Trgovačkog suda.

Pred zatvorom u Remetincu od 6,30 sati prosvjeduje nekoliko desetaka pripadnika pravosudne policije i djelatnika zatvorskog sustava protiveći se uvođenju obveznih COVID potvrda.

Protive se testiranju i pokazivanju covid-potvrda pri dolasku na posao. U najavi prosvjeda poručili su da ne pristaju na segregaciju i oduzimanje ljudskih sloboda.

Nekoliko desetaka djelatnika okupilo se i pred Trgovačkim sudom u Splitu, gdje po pisanju medija odbijaju dati svoje podatke na uvid.



Upraviteljica zajedničke sudske pisarnice na Trgovačkom sudu u Splitu Višnja Rakić rekla je za Slobodnu Dalmaciju da nemaju obvezu pokazati podatke.

– Ne radi se o tome tko što ima, ili tko je što napravio, ili nije, nego jednostavno to je pitanje protuzakonito i protuustavno, poručila je Rakić, dodavši da su oni manje-više pravnici i rade u pravosudnom tijelu pa bi bilo pljuvanja po samima sebi i pravosuđu kada bi napravili nešto pod prinudom i ucjenom, a što je protuzakonito i protuustavno.

COVID potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio covid-19 ili je negativan od utorka postaju obvezne za ulaz u javne i državne ustanove, čime vlasti žele dodatno zaštiti zdravlje građana, potaknuti ih na cijepljenje i osigurati dostupnost zdravstvenog sustava.

Potvrde su uz poneki izuzetak obvezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Komentari