Prosvjed u Hong Kongu privukao više od milijun ljudi

Više od milijun prodemokratskih prosvjednika održalo je u srijedu na ulicama Hong Konga prvi prosvjed u 2020. što je bilo oiblježeno nasiljem i sukobima s policijom koja je privela oko 400 osoba.

U prosvjedima je, po podacima organizatora sudjelovalo više od milijun stanovnika Hong Konga.

Građanski front za ljudska prava (FCDH) izvijestio je da je broj prosvjednika u srijedu premašio 1,03 milijuna demonstranata koliko ih je u demonstracijama sudjelovalo 9. lipnja, na dan prvih velikih prosvjeda koji su označili početak ovoga pokreta. Bivša britanska kolonija od lipnja je suočena s najtežom krizom od predaje Pekingu 1997. godine.

Prosvjedi u Hong Kongu počeli su prije gotovo sedam mjeseci zbog sada već povučenog prijedloga zakona koji je trebao omogućiti izručenja matičnoj Kini, gdje sudove kontrolira Komunistička partija.



U međuvremenu su prerasli u širi prodemokratski pokret, a tijekom blagdana zabilježeno je više sukoba s policijom. Od početka prosvjeda u lipnju ozlijeđeno je više od 2000 demonstranata.

U srijedu su vlasti od organizatora zatražile da prosvjed završe prije nego što se očekivalo zbog sukoba. Poslijepodne je počelo mirno, no sukobi su izbili dok je povorka prolazila četvrti Wan Chai kada je uhićeno oko 400 prosvjednika, kazao je dužnosnik hongkonške policije Jim Ng.

Napad na policiju

S obzirom na to da su prosvjednici na policiju bacali molotovljeve koktele policija je odgovorila suzavcem i sprejem na bazi papra.

“Policija je od nas zatražila da rastjeramo prosvjednike. Molim vas da se raziđete u miru”, pozvali su organizatori demonstrante putem megafona.

Ranije u srijedu požalio se na postupanje vlasti Jimmi Sham iz Građanske fronte za ljudska prava, organizatora prosvjeda kojima se želi izvršiti pritisak na mjesnu vladu kako bi ispunila zahtjeve prosvjednika.

“Tužno je da se naši zahtjevi izneseni u 2019. prenose u 2020. Očekujemo ubuduće još žešći progon. Moramo se ozbiljno pripremiti za borbu”, rekao je obraćajući se mnoštvu prije početka poslijepodnevnog skupa.

Mnogi sudionici su nosili transparente s glavnim zahtjevima pokreta, među kojima su neovisna istraga o policijskim postupcima, amnestija za uhićene i opće pravo glasa.

U utorak prijepodne tisuće prosvjednika su formirale kilometarski ljudski lanac duž gradskih ulica. Izvikujući “Slava Hong Kongu”, himnu prosvjeda, nosili su transparente i pozivali na nastavak borbe za demokraciju u 2020.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam i drugi visoki dužnosnici objavili su video poruku u utorak u kojoj se poziva na pomirbu i “novi početak”.

Komentari