Prosvjed protiv ‘Bandićeve otimačine grada’ uoči sjednice Gradske skupštine

Damjan Tadic / CROPIX

Danas se održava sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na predloženom dnevnom redu su 44 točke, a najvažnija je šesta – izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića, te 38. točka – prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a.

Udruge “Zelena akcija”, “Pravo na grad”, i “Siget” te inicijativa “Zagreb te zove” organizatori su prosvjeda protiv, kako su najavili, “Bandićeve otimačine grada” prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Na sjednici će se raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), koje, kako navode, sadrže prenamjene zemljišta za “Bandićev Manhattan”, povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.

Prosvjed će početi u 8 sati ispred zgrade Stare gradske vijećnice, javlja N1.



Komentari