Prosvjed potpore osuđenom katalonskom predsjedniku vlade, Madrid mu zabranio javno djelovanje

Oko 2000 zagovornika nezavisnosti Katalonije prosvjedovalo je u petak navečer ispred zgrade katalonske vlade u Barceloni protiv odluke španjolskog Središnjega izbornog povjerenstva da predsjedniku katalonske vlade Quimu Torri oduzme pravo na obnašanje dužnosti.

Quim Torra (56) mora napustiti funkciju jer je prošli mjesec osuđen na godinu i pol dana zabrane obnašanja javnih dužnosti, priopćilo je u petak Središnje izborno povjerenstvo, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španjolskoj.

Viši sud Katalonije osudio je u prosincu Torru jer je tijekom predizborne kampanje u travnju odbio s javnih površina skinuti simbole potpore zatvorenim zagovornicima nezavisnosti.

U svibnju su se u Kataloniji, pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, održali lokalni izbori te oni za Europski parlament. Torra je tijekom predizborne kampanje odbio ukloniti žute vrpce sa zgrada institucija, kao i transparent “Sloboda političkim zatvorenicima” izvješen na pročelju zgrade katalonske vlade u Barceloni. Žute vrpce simboliziraju zahtjev za oslobođenjem dužnosnika.



Devetero dužnosnika osuđeno je na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017., koji je zabranio ustavni sud, te zbog proglašenja republike, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Predsjednik katalonske vlade bio je upozoren da tijekom predizborne kampanje vlada mora ostati neutralna, odnosno da ne smije javno promicati ideje jedne skupine koja se natječe na izborima. Sudac je u prosincu presudio da je Torra prekršio izborni zakon. Osuđen je i zbog neposluha.

Torra je u prosincu najavio žalbu Vrhovnom sudu, no u petak je Središnje izborno povjerenstvo izvijestilo da mora napustiti dužnost, odnosno da mu se oduzima pravo na obnašanje dužnosti. Torra je u petak navečer izišao pred zgradu vlade i ponovno pokazivao transparent zbog kojeg je osuđen. Najavio je žalbu na odluku. Katalonski parlament je za subotu popodne sazvao izvanrednu sjednicu.

Ispred zgrade vlade prosvjednici su vikali “Torra predsjednik, nezavisna Katalonija” a nakratko su skinuli španjolsku zastavu, koja je zatim ponovo postavljena na zgradu u Barceloni. Prosvjednici su se mirno razišli.

Sve se to događalo dan nakon što je vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza postigla sporazum s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije. ERC je obećao suzdržati se u nedjelju od glasovanja o vladi kako bi Sánchezova vlada dobila dovoljnu podršku u španjolskom parlamentu. Time bi Španjolska konačno trebala dobiti vladu nakon dvaju izbora, u travnju te izvanrednih u studenom.

PSOE je u studenom pobijedio na parlamentarnim izborima no nije dobio dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade. ERC-ovih 13 zastupnika donijet će prevagu prilikom glasovanja u parlamentu, gdje španjolska ljevica podržava Sánchezovu vladu, a protivi joj se oporbena desnica.

PSOE je u pokušaju da umiri tu katalonsku stranku, ogorčenu odlukom o ukidanju funkcije Torri, poručio da će zadnju riječ imati sud.

“Središnje izborno povjerenstvo je administrativno tijelo, to nije sud. Očekujemo da Vrhovni sud što prije presudi u ovom slučaju”, rekla je Adriana Lastra, zastupnica i glasnogovornica PSOE-a.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole i bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom, obrambrenom i fiskalnom politikom.

Komentari