Prosvjed mještana Gornjeg Kosinja protiv potapanja svojih domova, crkve i groblja

Ovo su ljeto Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska elektroprivreda potpisali sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Hidroenergetskog sustava Senj 2. Riječ je o najvećem HEP-ovom projektu od osamostaljenja Hrvatske teškom 3,4 milijarde kuna u kojem će se pri izgradnji novog akumulacijskog jezera i brane potopiti nekoliko sela u kosinjskoj dolini. Mještani Gornjeg Kosinja tu su vijest nakon pedeset godina neizvjesnosti o realizaciji projekta dočekali u nevjerici te okupljeni oko župnika prosvjeduju protiv potapanja svojih domova, crkve i groblja.

Mještani Gornjeg Kosinja i okolnih sela do ovoga ljeta nisu vjerovali da će njihove kuće biti potopljene. I ne samo kuće, nego i crkva i nekoliko groblja.

“Šuška se, seli se, ne seli se, cijena ovog ili onog nitko ništa ne zna”, poručio je Vukica Jurković iz Gornjeg Kosinja.

“Tužno, ojađeno, bijedno. Bijedno u najmanju ruku”, dodao je Dragan Prša, Gornji Kosinj.



“Mi ne želimo ići odavde, nitko nas nije ni pitao”, naglasio je predsjednik udruge Eko Kosinj, Josip Pintar,Gornji Kosinj.

Potapanje imovine očekuje oko stotinu mještana, a na zahtjev HEP-a i po rješenju Ministarstva zaštite okoliša, perušićko je komunalno društvo krenulo u ekshumaciju nekoliko groblja, što je šokiralo mještane.

“Općina je uknjižila sva groblja na sebe jednostavno su prekrižili župe i župljane i uzeli su da je općina vlasnik”, istaknuo je Toma Žagar, Gornji Kosinj.

“U katastarskim podlogama se vodila Gospićko senjska biskupija koja je imala posjedovni list, ali na žalost zakon je iznad svega mi smo se držali po zakonu i imamo rješenja suda koji su presudili u našu korist”, rekao je zamjenik načelnika općine Perušić Mihael Kurteš.

Mještani ne vjeruju u opravdanost tri i pol milijarde vrijednog HEP-ovog projekta koji bi trebao osigurati 22 posto više energije nego sada, te riješiti pitanje poplava.

“Kakva je Krušćica, odite gore vidjeti, šest mjeseci jezero prazno stoji, Peruća. Evo jučer gledamo prazno, gdje će oni vodu skupiti kad je sad nemaju”, kazao je Zvonimir Živko, Gornji Kosinj.

Potporu je mještanima Kosinja uputila i Gospićko senjska biskupija u Izjavi svih svećenika.

“Ovdje je pitanje, rekao bih, prije svega jedne jače empatije prema tim ljudima, znate i sami što znači nekoga iseliti iz njegova zavičaja”, poručio je biskup Gospićko-senjski mons. Zdenko Križić.

Za one koji nemaju vlastitu imovinu u Kosinju a ondje žive, HEP će izgradi stanove u Perušiću, dok će vlasnicima kuća i zemljišta biti isplaćena obeštećenja o kojima se još uvijek ništa ne zna.

Komentari