PROSVJED ISPRED HRVATSKOG VELEPOSLANSTVA U SARAJEVU Prosvjednica u Sarajevu pripremila poklone za Milanovića

Građani okupljeni oko neformalne grupe “Restart” prosvjedovali su u Sarajevu ispred ambasade Republike Hrvatske. Uz zahtjeve upućene dužnosnicima Hrvatske, pripremili su i poseban poklon za predsjednika Zorana Mlanovića.

– Želimo pokloniti gospodinu Milanoviću jedan sapunčić i jedan nakurnjak ako dolazi u Sarajevo da se ne bi prehladio. Mi smo miroljubivi i volimo se družiti. Mislimo o svakome pojedinačno i mislim da će ga ovo obradovati, poručila je jedna prosvjednica.

Desetak muškaraca i žena koji su se predstavili kao pripadnici neformalne skupine građana pod nazivom “Restart” okupilo se pred ulazom u veleposlanstvo Hrvatske u BiH noseći plakate na kojima su bile poruke poput “Stop diplomatskoj agresiji Hrvatske na BiH” i “Milanovića su birali Srbi i Bošnjaci”, “Tko to Dodiku poklanja Posavinu”.

– Sve što se događa u BiH, a povodom ovoga što HDZ BiH radi je po instrukcijama Hrvatske. Ako se već pregovara o izmjenama Izbornog zakona BiH tražimo da puste unutarnje faktore da se dogovore, kazao je jedan od organizatora prosvjeda Suad Đozić.



Prosvjednici su tvrdili kako su ranije zatražili razgovor s hrvatskim diplomatima iz veleposlanstva, a da na to nisu dobili odgovor.

Zahtjevi građana okupljenih oko inicijative ‘Restart’ 

1. Da RH prestane sa diplomatskom agresijom na BiH i da se ne miješa u njezino ustavno uređenje. Potrebno je da RH kao članica EU-a uvaži sve presude Europskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i Mišljenje Venecijanske komisije

2. Da RH osudi presuđenu politiku UZP i ispriča se Bosni i Hercegovini za sve posljedice koje je takva politika napravila

3. Da visodužnosnici iz RH kroz svoje izjave i političko djelovanje poštuju suverenitet i političku neovisnost BiH, te da je ne tretiraju kao specijalan slučaj, nego kao susjednu državu koja je na putu ka članstvu u EU

4. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje s BiH pozivaju hrvatske dužnosnike da prilikom posjeta BiH ne zaobilaze diplomatski protokol, te da time iskažu poštovanje prema njenim institucijama

5. Da RH vrati imovinu koja je u vlasništvu BiH te da ugovore o korištenju resursa BiH (npr. voda iz Buškog jezera), potpisuje s državom BiH, priopćili su iz inicijative “Restart”.

Komentari