Prošlo je godinu dana od brutalnog zločina koji je potresao Hrvatsku; Osumnjičena i dalje šuti

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Točno godinu dana prošlo je od otkrivanja stravičnog ubojstva koji je potresao cijelu Hrvatsku. U Palovcu je 16. veljače prošle godine pronađeno tijelo Jasmine Dominić, koja je nestala 2000. godine. Jasminu je ubila njezina sestra Smiljana Srnec, koja je tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući. Tijelo su u škrinji pronašli Smiljanina kći i njezin zaručnik.

Nestanak Jasmine Dominić prijavila je majka Katarina u kolovozu 2005. godine, no nestala je zapravo još tijekom ljeta 2000. Jasminin i Smiljanin otac Martin kazao je 2011. godine kako mu je Jasmina rekla da ide na brod raditi te da otad o njoj nemaju nikakvih informacija.

Jedan od svjedoka očevida u Palovcu opisao je u kakvom stanju je bilo tijelo Jasmine Dominić, koje je u zamrzivaču pronađeno nakon gotovo 20 godina. “Bila je gola. Tijelo joj je bilo svinuto u koljenima, ruke su bile uz tijelo. Nikakvu ozljedu nisam vidio. Kosa je bila dobra. Bila je čak crvena u licu, ali ja sam na samo nekoliko minuta podigao poklopac škrinje i zaklopio ga. Nikad tako nešto nisam vidio”, ispričao je. Kazao je i da je škrinja bila u hodniku, ispod stepenica, kao i da se nije mogla sasvim otvoriti.

Smiljana Srnec u istražnom je zatvoru od 20. veljače 2019. godine, a trajanje te mjere kasnije je produživano zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Optužnica protiv nje potvrđena je u kolovozu prošle godine. Ona je tada na pitanje novinara je li kriva za ubojstvo svoje sestre kratko poručila: ”Nemam komentara, ali nisam”. Navodno je nakon uhićenja istražiteljima rekla da je sestru zatukla letvom, no taj iskaz nije valjan jer ga nije rekla u prisustvu odvjetnika.



Ocu rekla da je u kontaktu sa sestrom

Prije godinu dana govorilo se i o tome da je Jasminin otac, koji je preminuo 2013., navodno još 2000. godine policiji pokušao prijaviti nestanak svoje kćeri. On je tada policajcu rekao da radi kao klesar u Sloveniji, a supruga je na privremenom radu u Njemačkoj. Rekao je i da mu je Smiljana kazala da se redovito čuje s Jasminom, a spomenuo je i da je Jasmina navodno otišla raditi na kruzer. Ipak, o tom posjetu policiji nema pisanog traga.

Suđenje Smiljani Srnec počelo je 15. listopada 2019. godine, a među ostalima je svjedočio i Boris Kocijan, koji je u srodstvu sa Smiljanom. On se na sudu rasplakao dok je odgovarao na pitanja.

Smiljanina i Jasminina majka Katarina odbila je svjedočiti na sudu, na što ima pravo kao član obitelji, no svjedočenje nije odbila Smiljanina kći Katarina. “David i ja smo išli prazniti škrinju. David je uzeo nož i razrezao vreće. Došao je do mene, rekao da se vide ženske noge i spolovilo. Vani smo čekali policiju”, ispričala je sudu Smiljanina kći.

Kazala je i da se škrinja u kojoj je pronađeno tijelo u kući nalazila otkad ona pamti te da se nikad nije koristila, ali i da nije bila skrivena. Ispričala je i da nikada nije pitala zašto se škrinja ne otvara.

Brani se šutnjom

Srnec se dosad se branila šutnjom, a obrana je nastojala krivnju prebaciti na pokojnog oca Martina. Posljednje održano ročište bilo je 21. siječnja, no ono je otkazano nakon što je obrana tražila izuzimanje zapisnika o očevidu ustvrdivši da je očevid u Palovcu proveden nezakonito. Sud je taj zahtjev odbio i otkazao ročište, a datum sljedećeg ročišta zasad nije poznat, piše Dnevnik.hr.

Komentari